Liderliğin Karanlık Yüzü: Kötü Liderliğin Ekip Dinamikleri Üzerindeki Etkileri

Hepimiz liderliğin “karanlık tarafını” gözümüzde canlandırabiliriz. Bağıran, çağıran, otokratik, asla tatmin olmayan ve olumsuz olmadığı sürece asla geri bildirim vermeyen mikro yöneticiler… Bu dengesiz ve yıkıcı “liderler” ne yapılmaması gerektiğine dair bizlere bir örnek teşkil etmek dışında hiçbir liderlik gereğini yerine getirmezler. Dolayısıyla ekip üyeleri de bu zorbanın gazabına uğramamak için yollarından çekilmeye odaklanır. Bu durumda ekip üyelerinin bir ayağının dışarıda olması hiç şaşırtıcı değildir, kendilerini bu tip bir yöneticinin olumsuz etkisinden kurtaracak yeni fırsatlar ararlar.

Scott Gregory’nin Harvard Business Review’de yayımlanan “En Yaygın Yetersiz Lider Türü” (The Most Common Type of Incompetent Leader) makalesinde tanımlandığı gibi mikro yöneticilerden daha sinsi olan lider türü ise “devamsız” (absentee) liderlerdir. Bu kişiler liderlik rollerinde yer alsalar da psikolojik olarak bu rollere uzaktırlar.

Diğer bir ifadeyle, bu kişiler yönetime terfi etmiş, bu rolün ayrıcalıklarından ve ödüllerinden yararlanmaktadırlar fakat ekipleri ile anlamlı bir ilişki kuramazlar. Bu ilkesiz liderler asla bir katılım göstermezler ve nadiren dahil olurlar. Sorunları görmezden gelmeye çalışırlar ve çatışmadan kaçınma eğilimi gösterirler. Yönlendirme yapmazlar ama en kötüsü herhangi bir geri bildirim de sunmazlar. Dolayısıyla ekip üyeleri de nerede olduklarını nadiren bilirler. Geri bildirimde bulundukların da ise bu belirsiz ve geneldir.

Bu tür liderler ne yazık ki ekip üzerinde stres yaratır. Bu durum da kaçınılmaz olarak çalışanların sağlığının kötüleşmesine ve yeteneklerinin kaybolmasına yol açar. Çalışanların sağlıksız olduğu bir işletmede karlılık da olumsuz etkilenir. Genel ekip dinamiği sağlığının anahtarı ise yapıcı liderliktir.

Peki, ekibinize denge getirmek için yapıcı liderlik davranışlarını nasıl uygulayabiliriz?

  • İlk olarak çalışanlarınızın kariyer gelişimlerinde ve büyümelerinde başkalarını aktif olarak desteklemeleri için motive etmelisiniz. Onları kendi önceliklerini belirlemeye ve uzun vadeli bir plana uygun olarak zaman ayırmalarına teşvik edin.
  • İnsanları kurum içerisindeki diğer kişiler ile iyi ilişkiler kurmaya, insanların farklı geçmişlerine ve bakış açılarına saygı göstermeye teşvik edin.
  • Çalışanlarınıza güven duygusuyla zorlu görevleri üstlenmeleri için ilham verin, ilginç projeler ve fırsatların peşinde koşmaları için onları teşvik edin.
  • İşlerine yaratıcılıkla yaklaşmaları için onları motive edin ve sorunlara yenilikçi çözümler denemeleri için onlara ilham verin.
  • Ekibin önemini vurgulayın, onları dostça ve açık bir şekilde tartışmaya, özgün ve bağımsız bir şekilde düşünmeyi teşvik edin.

Sıklıkla gördüğüm şu ki işletmelerin büyük bir çoğunluğunun zorlandığı konu ekiplerinin performans zayıflıkları ve ekip yönetiminde yaşanan sıkıntılar… Sağlıklı ve başarılı bir ekip yönetimi için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 133 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir