Girişimcilik Merdiveninin Hangi Basamağındasınız?

Çoğu kişi Girişimcilik Merdiveni’nde aslında bulundukları noktadan daha yüksek bir basamakta olduğuna inanıyor. Peki, siz Girişimcilik Merdiveni’nin gerçekten hangi basamağındasınız?

Girişimcilik Merdiveninin 7 Basamağı

Girişimcilik Merdiveni’nin öğrencilikten girişimciliğe uzanan 7 basamağına yakından bakalım:

girisimcilik-merdiveni

Seviye -1 (Öğrenci)

Hepimiz girişimcilik merdivenine bir öğrenci olarak -1’de (negatif seviye) başlıyoruz. Eğitim kurumlarında öğreniyoruz, erken deneyimlerimizle bir “çalışan” olmaya hazırlanıyoruz. Özünde bu basamakta işi almak için bilmemiz gereken şeyleri öğreniyoruz. Diğer bir ifadeyle, öğrenci seviyesinde “çırak çalışanlar” olarak bizi değerli bir kurumsal varlık haline getirecek bilgileri ediniyoruz.

Seviye 0 (Çalışan)

Seviye 0’da ise çalışanlar olarak kariyer deneyimini, merdiveni tırmanabilmek ve nihayetinde bir iş sahibi olabilmek için kullanıyoruz. Çalışan olmak bir anlamda harika bir şeydir çünkü burada öğrenir ve çıraklık yaparsınız. Çoğu işletme sahibinin başladığı yer burasıdır.

Hayatınızın bir noktasında bir çalışan olarak bir başkası için uzun saatler çalışmaktan yorulduğunuz ve başkasını zengin etmekten vazgeçtiğiniz noktada daha fazla para ve özgürlük aramaya başlarsınız. Böylece istifa eder, kendi işinizi kurarsınız. Başlangıçta sadece siz varsınız, bu iş sahipliğinin ilk aşamasıdır ve açıkçası en zorudur. Bu seviyedeki zorluğunuz mevcut müşterilerinizi elde tutmak ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaktır.

Seviye 1 (İş Sahibi)

Seviye 1’e geldiğimizde bir iş sahibi olarak işletme yönetimi ile ilgili çok az bilgi sahibisinizdir. Ana sürücü siz olduğunuz için finans, muhasebe, satış, pazarlama ve insan kaynakları gibi alanlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu aşamada muhtemelen uzun saatler çalışıyorsunuz ve iş sahipliğinin size sağlaması gereken gerçek faydaları elde etmek için çok az zamanınız var.

Seviye 2 (Yönetici)

Merdivenin basamaklarını çıktıca işiniz büyüyor, Seviye 2’ye geliyorsunuz ve artık yöneticisiniz. Personel istihdam etmeye ve bazı kazançlar elde etmeye başladınız. Çalışan ve personel ekibinize eklendikçe sorumluluklarınız artmaya başladı. Bir noktada işi sizin için yürütebilecek bir ekip kurmaya başlıyorsunuz.

Artık iş dünyasında çalışanlarınızın çıkardığı yangınları söndürmeye çalışıyorsunuz. Bu noktada artık insan kaynakları yönetimindeki becerilerinizi kullanmalı, ekibinizi merkezi bir misyon ve vizyon etrafında toplamalı ve harekete geçirmek için liderlik becerilerinize başvurmalısınız.

Seviye 3 (İşletme Sahibi)

Seviye 3’e ulaştınız ve artık bir işletme sahibisiniz. Başarılı işletme “siz olmadan da çalışan ticari, karlı bir işletmedir… Bir işletme sahibi olarak tüm kararları siz vermiyorsunuz ve zamanınızı günlük operasyonlar ile harcamıyorsunuz. Yönergelerin takip edilmesi ve hedeflere ulaşabilmek için bir ekiple çalışmanız gerekiyor. Bu seviyede siz orada olmadığınızda da sorunsuz işleyen bir işletme yaratmış oluyorsunuz.

Fakat eğer her gün sahada olup günlük operasyonlarla ilgilenmeniz gerekiyor ise bir işletmeniz değil, bir işiniz var demektir. Diğer bir ifade ile işletme sahibi olabilmeniz için gerçekten karlı, satılabilir ve siz olmadan da çalışan bir işletmeye sahip olmanız gerekir. Böylece işletme sizin için çalışır, tam tersi olmaz.

Seviye 4 (Yatırımcı)

Seviye 4’e geldiniz ve artık bir yatırımcısınız. Bu, servetinizi iş fırsatları satın almak için kendi fonlarınızı kullandığınız, bir noktaya kadar büyüttüğünüz anlamına gelir. Bu aşamada artık işiniz sizin için iyi karlar üretmeye başlamıştır, harika bir ekibi, harika bir lideri (siz), belgelenmiş sistemleri vardır ve bu işletme artık bir makine gibi çalışmaktadır.

Artık karınız nereye yatırmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Bu basamakta zamanınızı ve ilk işten elde ettiğiniz karı iş, gayrimenkul, hisse senedi veya diğer fırsatlara yatırım yapmayı öğrenmek ve yeni fırsatlar bulmak için kullanmaya devam edersiniz.

Seviye 5 (Girişimci)

Seviye 5 yani gerçek girişimci seviyesine geçtiğinizde artık başkalarının parasıyla iş fırsatları satın alıyorsunuz demektir. Başkalarının fikitlerine yaptığınız yatırımlar size para kazandırıyor..Merdivenin bu en üst basamaklarında bir kriz anında farklı kararlar vermeniz gerekecektir. Bu basamakta bir girişimci olarak yatırımlar yaratıyor ve başkalarının yatırım yapması için sermaye oluşturursunuz, bu da getirilerinizi artırmanın çarpan etkisinde ivme kazanmasına olanak tanır.

Öğrencilikten girişimciliğe uzanan bu yolda unutmayın ki başarı tesadüfen gerçekleşmez. Bunun için adım adım plan yapmalı ve bugünden harekete geçmelisiniz. Zamanınızdan ödün vermeden başarınızı ve zenginliğinizi bir sonraki seviyeye nasıl taşıyacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 100 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir