İşletmeniz için SMART Hedefler Belirleyin

Hedef belirleme, kişisel yaşamda olduğu kadar iş hayatında da oldukça önemlidir.

Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Sonuç Odaklı, Zaman Çerçeveli (SMART) hedeflerin yararları yıllardır kendi kendine yardım kitaplarında yazılmıştır. Buradan da anlaşıldığı üzere hedef belirleme güçlü bir süreçten oluşmaktadır. SMART hedefler vizyonu ulaşılabilir, eyleme geçirilebilir şeylere dönüştürmekle ilgilidir. Başarılı bireylerin ve işletmelerin ortak paydasıdır.

Peki, hedeflerimizi nasıl belirleyeceğiz ve onlara nasıl ulaşacağız?

Yılın ilk çeyreğinin sonuna geldik ve birçoğumuz yılın ilk çeyreği için koyduğumuz hedefleri değerlendirmeye ve bir sonraki çeyreği planlamaya başlıyoruz.

İşimizi istediğimiz şekilde geliştirdiğimizden emin olmak için bu hedefleri düzenli olarak değerlendirmemiz gerekir.

Sıklıkla gördüğüm sorun, birçok işletme sahibinin kendilerine gerçekçi olmayan, ulaşılamaz ve pratik olmayan hedefler koymasıdır. Sonuç olarak, bu hedeflere ulaşamadıkları zaman hayal kırıklığına uğrarlar ve gelecekte daha fazla karar vermekten cesaretleri kırılır.

Birçok işletme sahibinin geniş, ulaşılamaz hedefler koymanın yanı sıra herhangi bir hedef belirlemediğini de görüyorum. Bu genellikle başarısızlık korkusundan kaynaklanır. Ya da günlük çok iş yaparak zaten yoğunum ilerliyorum algısı içinde bulunurlar.

Hedef belirlemede başarısız olmak, başarısızlık korkusu olarak görülebilir. Hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak gibi taahhütler verdiğimizde ve bu taahhütleri yerine getirdiğimizde, bu kendimize olan güvenimiz artar.  Bununla birlikte, hedeflerimize ulaşamadığımızda, taahhütlerde bulunma ve taahhütleri yerine getirme ve kendimize güvenme becerimize olan güvenimizi de kaybederiz.

Bu durumu yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Hedef belirleme söz konusu olduğunda birçok işletme sahibi ve birey bu sorunları yaşar. Size tavsiyem, kendinize SMART hedefler koymanızdır.

“Sonunu düşünerek başlamak, varış noktanızı net bir şekilde anlayarak başlamak demektir. Şu anda nerede olduğunuzu daha iyi anlamak ve attığınız adımların her zaman doğru yönde olması için nereye gittiğinizi bilmek demektir.”

-Stephen R. Covey 

SMART Hedefler Nedir?

Spesifik (Specific)

Hedefleriniz açıkça tanımlanmalıdır. Geniş veya belirsiz olmamalıdırlar. Bunun anahtarı, odağınızı daraltmak ve arzularınızı yıkmaktır. Odak noktanız müşteri sayısını artırmaksa, “Müşteri sayısını artırmak istiyorum” gibi belirsiz bir hedef koyamazsınız.

Daha spesifik bir hedef, “Müşteri sayısını 10 kişi artırmak” olacaktır.

Bunu ister satış ister müşteri hizmetleri veya pazarlama olsun, işletmenizin herhangi bir alanında yapabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, tek tek birine odaklanmalı ve ardından her biri için özel hedefler oluşturmalısınız.

Ölçülebilir (Measurable)

İlerlemeyi izlemek için hedeflerinizin ölçülebilir olması gerekir. Bu da hedefe ulaşılıp ulaşılmadığını nasıl ölçeceğiniz sorusunu meydana getirir. Hangi ölçüleri kullanacaksınız? Örneğin “Müşteri sayımı 10 kişi artıracağım” demek yerine bunu ölçmek için bir yol belirlemeniz gerekiyor.

Bazen hedeflerinizi de niteliksel hale getirmeniz gerekebilir. Bu iyi, ancak zaman içinde ölçebileceğiniz ve izleyebileceğiniz bir tür nicel yol eklediğinizden emin olun. Bunu ölçemezseniz, bu bir SMART hedef değildir.

Ulaşılabilir (Accepted)

Hedefleriniz uygulanabilir olmalıdır. Bu hedeflere başarıyla ulaşabilmelisiniz. İmkânsız veya aşırı şişirilmiş olmamalıdırlar. Bunu en iyi şekilde, mevcut ve geçmiş sonuçlarınızı değerlendirerek ve biraz zor ama yine de ulaşılabilir bir sonraki adımı belirleyerek yapabilirsiniz.

Alakalı/İlgili (Realistic)

Hedeflerinizi yazarken, bu hedefe ulaşmanın amacını veya faydasını belirleyin. İşinizi ve sektörünüzü göz önünde bulundurarak hedefler koymalısınız. Örneğin, işletmeniz müşterilerinin çoğunu yönlendirmeler ve stratejik ortaklıklar yoluyla elde ediyorsa, bu, işletmenize veya sektörünüze özgü bir husustur ve bu şekilde müşteri artırmak istiyorsanız hedefinizde tanımlanmalıdır. O halde hedefiniz, “Yönlendirmeler ve stratejik ortaklıklar yoluyla 6 yeni müşteri kazanarak gelirimi artıracağım” olacaktır.

Zaman Çerçeveli (Timely)

Aklınızda bir zaman çizelgesi veya son tarih olan hedefler oluşturmalısınız. Aksi takdirde, ilerlemeyi ölçemezsiniz. Hedeflerinize ulaşmak için belirlenmiş bir zamana sahip olmak, bunu başarmak için size ve ekibinize baskı uygular. Ayrıca siz ve ekibiniz için hızla yaklaşan hedeflere odaklanarak hedeflerinizin önceliklerini belirlemenize yardımcı olur.

SMART Hedefler İşletme Yönetimine Nasıl Yardımcı Olabilir?

SMART hedeflere sahip olmak, işletmenizin hedeflere yaklaşma şeklini değiştirecektir. SMART hedefler ekibinize daha fazla rehberlik etmenizi sağlar ve size ulaşılabilir adımlarla net bir odaklanma alanı yaratır. Genel olarak, ekibinizden ne bekleyeceğinizi bileceksiniz ve onlar da sizden ne bekleyeceklerini bilecekler.

Daha küçük, kısa vadeli hedeflere odaklanmak ve başarıya ulaşmak size başka hedefler belirleme konusunda güven verecektir. Bu nedenle, hedeflerinize ulaşmak için en iyi şansa sahip olmak için hedeflerinizi SMART hedefler ilkesine dayalı olarak belirleyin.

SMART Hedeflerinizi işletmenizle uyumlu hale getirmeye başlamak için hemen benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?


SMART hedefler nedir?

SMART hedefler, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi, zamanlı ve spesifik hedeflerin kısaltmasından oluşmuştur. Bu hedeflerin tamamı kişilerin iş hayatlarındaki hedeflerini belirlemekte ve onlara ulaşmakta somut olarak yardımcı olmaktadır.

SMART hedeflerin avantajları nelerdir?

SMART hedefler, kişilerin daha iyi planlama yapmasını sağlamaktadır. SMART hedeflerin belirli bir süre içinde gerçekleşmesi gerektiği için kişilerin hedeflerine daha odak olmalarını sağlar. Bu durum hedeflere ulaşabilme olasılığını artırmaktadır.

SMART hedeflerin dezavantajları nelerdir?

SMART hedefler avantajlı olduğu kadar, dezavantajlı olabilmektedir. Hedefler bazı zamanlarda ölçülemez olabilmektedir. Aynı zamanda bazı hedeflerde yeterli kaynakların olmaması durumu ortaya çıkabilmektedir.

SMART hedefler nasıl belirlenir?

SMART hedefler belirleme sürecinde hedefinizi tanımlayarak, önceliklerini belirleyerek, zaman aralığı planınızı yaparak ve ölçülebilir bir hedef koyarak kriterler belirleyebilirsiniz.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir