Ekip 4 Harfli Bir Kelime Değildir

Katılmamız beklenen ekip verimliliği, ekip ruhu oluşturma, bağlılık gibi grup çalışmaları olduğunu duyduğumuzda çoğumuz katılmak istemiyoruz. Neden bu tür çalışmalara bu kadar kapalıyız? Çoğumuzun zorlandığı ekip dinamikleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce daha güçlü bir ekip oluşturma üzerinde çalışma fikri neden böyle bir olumsuzluğu çağrıştırıyor olabilir?

Birçok işletme sahibi ekip oluşturma üzerinde çalışmanın zaman ve para kaybı olduğuna inanıyor. Ekip çalışmasını ve ekip oluşturmayı zorlayan faaliyetlere somut bir yatırım getirisi görmüyorlar. Ancak çalışanların örgütsel hedeflere ulaşmak için uyum içinde çalışması çok önemlidir. Ekibinizi birlikte çalışmaya zorlamadan bunu nasıl yapacaksınız?

Çoğu zaman, temeller ele alınmadığı için ekip oluşturma başarısız olur. İşletmeler nadiren bireysel motive edici faktörlere, kişilik tarzlarına odaklanır. Organik ekip dinamiklerini beslemeye yardımcı olacak standart çalışma prosedürlerine sahip değildir. Eğer sizde bir işletme sahibi olarak çalışanlarınızın nerede olduğunu ve işletmenize nasıl katkıda bulunduğunu belirlemezseniz, ekip oluşturma ve yönetme çerçevesinde büyük boşluklar bırakırsınız.

“Ekip çalışması, grup çalışmasından çok daha derin bir kavramdır.”

Takım Oluşturmanın 6 Anahtarı

Yapmanız gereken şey kazanan bir ekip oluşturmanın altı anahtarına odaklanmaktır. Sürecin temeli, bireysel katkıda bulunanlara ve bunların ekip üretkenliği için nasıl temel olduklarına odaklanır. Kazanan bir takım oluşturmanın altı anahtarı şunları içerir;

  • Güçlü Liderlik
  • Ortak Hedefler
  • Oyunun Kuralları
  • Eylem Planları
  • Risk Alma Desteği
  • %100 Katılım

Altı anahtar kelimenin bunlar olması ile birlikte bunların tanımı da bir o kadar önemlidir:

  1. Güçlü Liderlik: Şeffaf ve yüksek bütünlük sergileyen liderlik gerektirir. Güçlü liderler davranışları model alır ve yönleri konusunda nettir. Güçlü liderler, ekip üyelerini yükseltmenin onları daha da güçlü kıldığını bilir.
  2. Ortak Hedefler: Ekip üyelerinin neyin önemli olduğunu ve kurumsal çerçeveye nasıl uyduklarını belirlemelerine olanak tanır. Temel değerler, kültür noktaları ve net bir vizyon ile misyon, hedeflerin belirginleşmesine hizmet eder.
  3. Oyunun Kuralları:İşlerin nasıl yapıldığına dair net talimatlar veren basit standart işletim prosedürleridir. Bu üzerinde anlaşmaya varılan kurallar, takımdan beklenen davranış ve eylemlerin net parametrelerini sağlar. Ayrıntılı özetlenen kurallar yoruma çok az yer bırakır çünkü bu kurallar şirketin beklediği istenen sonuçlarla ilgilidir.
  4. Eylem Planları: Ekip üyelerini içerir ve net bir yol haritasıdır. Bu planlar, ekip üyelerine net bir yön ve beklentiler verir.
  5. Risk Alma Desteği: Organizasyon içinde riskleri üstlenmek, yeniliği ateşleyebilir ve ekip üyelerini yeni yollarla katkıda bulunmaya motive edebilir. Başarısızlıktan öğrenmek, ekiplerin başarılı olmasına yardımcı olmak için çok önemlidir. Ekip üyelerini hatalarından dolayı cezalandırmayan, ancak gelişmeye devam etmek için bir öğrenme fırsatı yaratan bir kültür oluşturun.
  6. %100 Katılım: Katılım gerektiren bir ortam oluşturmak kritik öneme sahiptir. Ekip üyelerinin kurumsal hedeflere ulaşmak için kolektif olarak çalışmasına dayanmak için kuruluştaki herkesin katkıları bir sese ihtiyaç duyar.

“Gerçek ekip çalışması, “bütün, parçaların toplamından daha büyüktür” getirisine ulaşmak için daha fazlasını gerektirir.”

Açık iletişim, net roller ve sorumluluk, zamanında geri bildirim ve şeffaflık, tümü ekibin dinamiklerini oluşturmaya çalışır. Yerlerini ve bütüne katkılarını anlayan motive olmuş bir ekip üyesi, kişisel hedeflerine fayda sağladığı sonuçlara ulaşmak için bir o kadar etkili çalışacaktır.

İşletmenizin etkili ve üretken ekipler için bir temel oluşturmasına yardımcı olmak için bir işletme koçu yani benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 27 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir