Sizi Başarıya Ulaştıracak Bir İş Planı Oluşturmak

Başarıya ulaşmak mı istiyorsunuz? Eğer bir iş planınız yoksa bu çok zor. Başarıya ulaşmak için çıkılan bu yolda birçok belirsizlik, zorluk ve riskli durumlar var.

İş planınız ise yoldan şaşmanınız, hedeflerinize ulaşmanız için size yardım edecek yol haritanız. Yani ya rüzgarda oradan oraya savurulucaksınız ya da haritanızı takip edip başarıya ulaşacaksınız. Hangisi?

Yazılı bir iş planı oluşturmak işletmelerin başarılı bir şekilde varlıklarını sürdürebilmesi ve büyüyebilmesi için oldukça kritik. Peki yazılı bir iş planı nasıl oluşturabilirsiniz, etkili bir iş planı nasıl hazırlanır, iş planı hangi konuları kapsamalıdır, iş planı hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz? Tüm bu soruların cevabı bu yazımda.

İş Planı Nedir?

İş planının genel tanımını şu şekilde yapabiliriz: İş planı bir şirketin hedeflerini, stratejilerini ve belirli bir süre boyunca beklenen sonuçları özetleyen yazılı bir belgedir. Genellikle iş planı içerisinde pazar analizi, pazarlama ve satış planları, operasyonel ve finansal planlar ile yönetim ve organizasyon yapısına ilişkin konular yer alır.

Koçluk dünyasında ise iş planı, hazırlanması zaman ve emek yatırımı içeren, hazırlandıktan ve azami olarak %70’i uygulandıktan sonra yüksek oranda kâr ve verim elde etmenizi sağlayan, büyümeyi hedefleyen tüm işletme sahiplerinin başvurması ve kullanması gereken bir yönetim aracıdır.

Neden Bir İş Planınız Olmalı?

Sizi hedeflerinize ulaştıracak sırrı duymak ister misiniz? Düşüncelerinizi yazıya dökmek… Kulağa çok basit gelebilir fakat oldukça kritik bir adımdır bu. Bir şeyleri yalnızca düşünmek ve bu düşünceleri yazılı bir hale getirmek arasında çok büyük bir fark var.

Eğer hedeflerinizi yazmıyorsanız bunları hayata geçirme olasılığınız da oldukça düşük. Sadece düşünerek, kafanızda kurarak hedeflerinize ulaşamazsınız. Yüzde 60’ımız kararlarımızdan altı ay içerisinde vazgeçiyor, yüzde 25’imiz ise yedi gün içerisinde.

Peki geri kalan yüzde 15? Bu kişiler ne yapıyor da başarıya ulaşıyorlar? Psikoloji profesörü Dr. Gail Matthews’in gerçekleştirdiği araştırmanın bulgularına göre hedeflerini yazılı bir hale getiren kişilerin onlara ulaşma olasılığı 42 kat daha fazla. Yazıya dökmek basit ama çok etkili. Düşüncelerinizi sadece zihninizde bırakmayın bunları yazılı bir hale getirin.

Birçok işletme sahibi yazılı bir iş planı yapmaya vakit ayırmak istemiyor, bunu bir kültet olarak görüyor. Fakat bu başarıya ulaşmanızı engelleyecek büyük bir hata. Belki zarar etmediğinizi, işletmeniz için her şeyin yolunda olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.

Şirketinizi büyütmek istediğinizde sadece kâr zarar oranlarına bakmak asla yeterli değil. İşinizi büyütmek, geliştirmek ve hayatta tutmak için daha fazlasına ihtiyacınız var. İşletmenizin başarısı ekonomide yaşanan değişimler, değişen tüketici davranışları, teknolojik gelişmeler, artan rekabet, azalan çalışan bağlılığı, arz ve talepte yaşanan değişimler gibi pek çok faktörün etkisine açıktır.

Bunların bir kısmını yönetemeyebilirsiniz fakat gidişatlarını takip ederek işinizi geliştirebilirsiniz. Tüm bu değişimleri izleyerek riskleri görüp, önlem alarak işletmenizin zarar etmesini önlemek ister misiniz? Ya da değişimlerin sizler için yarattığı fırsatları görerek yeni kararları uygulamaya geçirmeyi, işinizi tahmin ettiğinizden daha hızlı büyütmeyi ister misiniz? O halde yazılı bir plan yapın.

İşinizi şansa bırakmak yerine tıkır tıkır işleyen, kârlı, büyüyen bir işletmeye sahip olmak istiyorsanız bir yazılı planınız olmalı. Hedeflerinize ulaşmak için herkes ne yapması gerektiğini biliyor mu? Bu konuda gereken aksiyonlar hayata geçiriliyor mu? Ardından bunlar takip edip ölçebiliyor musunuz? Bunlara cevabınız hayır ise size şansınızın her zaman yaver gitmeyeceğini hatırlatmak isterim. Bu nedenle plan yapın, aksiyonları hayata geçirin, süreci izleyin, ölçün ve değerlendirin.

İş Planı Ne Kadar Sıklıkta Yapılmalı?

Pek çok başaralı yönetici 1 yıllık hatta 5 yıllık iş planı yapma alışkanlığına sahip. Bir diğer yandan hızla değişen dünya koşulları işletme sahiplerinin ilerleyen aylarda hedefleri aynı olsa da aksiyonlarını değiştirmek zorunda bırakıyor. Bunun için 1, 5 ve 10 yıllık hedeflere ek olarak 3 aylık yazılı iş planı oluşturmak ve bu iş planı oluşturma prosedürünü her çeyrekte tekrar etmek en uygulanabilir ve etkili olanı. İstikrarlı, esnek ve sürdürülebilir bir başarı istiyorsanız her üç ayda bir 90 günlük yazılı iş planı oluşturmalısınız.

Aralık ayında gelecek 90 gün için geçmiş çeyreği değerlendirmeli, önünüzdeki Ocak, Şubat ve Mart ayları için hedeflerinizi ve aksiyonlarınızı belirlemelisiniz. Mart ayında yine geçmiş 90 günü değerlendirmeli, önünüzdeki 90 gün için iş planı oluşturarak Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için hedeflerinizi ve aksiyonlarınızı belirlemelisiniz.

Haziran ayında yine aynı şekilde geçmiş 90 günü değerlendirmeli, önünüzdeki Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının hedef ve aksiyonlarını belirlemelisiniz. Eylül ayına geldiğinizde geçmiş 90 günü değerlendirmeli Ekim, Kasım ve Aralık ayı için hedef ve aksiyonlarınızı belirlemelisiniz. Ardından Aralık ayında tüm yılı kapsamlı bir şekilde değerlendirmeli, gelecek yılın ilk çeyreği için hedef ve aksiyonlarınızı belirlemelisiniz.

İş planınızın sıklığını ve kesinliğini sağlayabilmek için işletme koçu ile iletişime geçebilirsiniz. İşletme koçu ile çalışmak attığınız adımları sağlamlaştıracaktır.

Kim ya da Kimler Yazılı İş Planı Oluşturmalı?

Tüm yöneticiler, küçük ve orta ölçekteki tüm işletme sahipleri, yeni bir iş geliştirmekte oan tüm start-uplar yazılı bir iş planına sahip olmalıdır. Yazılı bir iş planı oluşturmak sadece yöneticilerin ve işletme sahiplerinin sorumluluğu değildir.

İşletmenizin bir bütün olduğunu göz önüne aldığınızda 90 günlük hedefleriniz doğrultusunda tüm departmanlar planlama sürecinde görev almalıdır. Etkili bir yazılı iş planı oluşturmak için yöneticiler ile birlikte tüm çalışanlarda bu sürece dahil olmalı, bu süreci sahiplenmelidir. Bu durum tüm çalışanlarınızın gelecek aksiyonlarını net, ölçülebilir, uygulanabilir, gerçekçi ve bir zaman çerçevesi içerisinde görmesi planın verimli bir şekilde hayata geçirilmesini sağlar.

90 günlük bir iş planı oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri hazırlık aşamaları ölçümleme ve geçmiş durumu değerlendirmedir. Bu aşamalarda çalışanların kendi geçmiş aksiyonlarını ölçerek değerlendirmesi, ekibine ve yöneticisine sunması gerekir. İşletmenin başarısını belirleyen tüm çıktıların ve alınan tüm aksiyonların birleştirilip değerlendirilmesi şirketiniz hakkında 360 derece bir bakış açısı sunacaktır. 90 günlük yazılı iş planı tek başına bir yönetici tarafından oluşturulmuş olsa bile uygulanabilir ve sürdürülebilir olması için ilgili çalışanları ile birlikte üstünde çalışılmalı ve planın gidişatı takip edilmelidir.

Yazılı Bir İş Planı Oluşturmanın Ön Hazırlığında Neler Yapılmalı?

Önünüzdeki 90 gün için yazılı bir iş planı hazırlamadan önce geçmişe ve mevcut olanlara bakmak oldukça kritik. Bunu tıpkı yemek yapmaya bir hazırlık olarak düşünebilirsiniz. Gerekli malzemeleri kontrol etmek, son kullanma tarihlerinden emin olmak, ocağı çalıştırabilmek için tüpün bitme süresini öngörmek ve yemek yapan kişinin hazır bulunmuşluğu… İşletmelerin de yazılı bir iş planı yapmadan önce bir ön hazırlık süreci geçirmesi gerekir. Bu süreç şu noktaları içerir:

  • İşletmenizin SWOT Analizini Yapmak

İşletmenizin SWOT analizini yaparak sahip olduğunuz güçlü yönleri, geliştirmeniz gereken noktaları, fırsatlarınızı ve karşılaşabileceğiniz potansiyel tehditleri görmenize olanak tanır. Tehditleriniz neler? İşletmenizin güçlü yönlerini kullanarak potansiyel riskleri azaltabilir, gelişime açık yanlarınızı iyileştirerek daha sağlam bir organizasyona dönüştürebilirsiniz. İşletmenizin tüm yanlarını gördükten sonra karşılaştığınız fırsatlar karşısında daha hızlı ve cesur adımlar atabilir, tahmininiz üzerinde kazançlar elde edebilirsiniz.

SWOT analizinde genellikle işletmenizin rakamlarını değil, sahip olduğunuz nitelikleri görürsünüz. İşletmenizdeki somut rakamlarınıza, sahip olduğunuz nitelikler ve alacağınız aksiyonlar vasıtasıyla ulaşacaksınız.

Örneğin esneklik ve çeşit barındırma şirketinizin güçlü yönleri diyelim. Siz organizasyon olarak tek tip bir ürüne takılıp bütün süreçlerinizi tek ürün üstünden iletirseniz kendi potansiyelinizi verimli bir şekilde kullanmamış olurunuz. Bir başka örnek sizin için tehdit oluşturan ve geliştirmeniz gereken yönünüz hız diyelim. Eğer sistemler oluşturmayı planlarınıza eklemezseniz, 7/24 çalışsanız dahi bu konuda başarılı olamayacaksınız.

İşinizin başarısı ve geleceği için kritik bir öneme sahip olan bu stratejik aracına yazılı bir iş planı oluşturmadan önce mutlaka başvurmalısınız.

  • Finansal Tabloların Hazırlığı

Gelecek iş hedeflerinizi yazmaya geçmeden önce finansal tablolarınızı hazırlamalısınız. Gelir tablosunun, nakit akışının ve bilançoların gösterdiği rakamlar iş planınızın temelidir. Başlangıç noktanız ne? Şirketinizin mevcut mali finansal durumunu net bir tablo haline getirmelisiniz. Ardından 90 günün sonunda ulaşmayı amaçladığınız kâr ve nakit hedefleriniz neler, bunları yazın.

Ne zaman ne kadar satış yapmayı öngörüyorsunuz? Ürün veya hizmetlerinizin fiyatları ne olacak? Müşterileriniz bu ödemeyi ne zaman yapacak? İş Planı Oluşturmadan Önce Finansal Hedef Belirleme ücretsiz e-kitabımız üzerinden bu planlamayı yapabilirsiniz.

  • Bir Önceki Dönemin Faaliyetlerinin İncelenmesi

Geçmiş döneminize dair sadece sayılar yeterli değildir, aynı zamanda geçmiş dönemde aldığınız aksiyonları da ana hatlarıyla yazmalısınız. Bazı dönemlerde çalışanlar bir alana yönelir ve sürekli olarak bu alanda çalışmalar gerçekleştirir. Aynı alanda uzun süre yapılan çalışmalar gerekli ve faydalı olabilir ancak her 90 günde bir işletmeyi uçtan uca inceleyerek atlanan ya da üstünde daha az çalışılan aksiyonların farkında olmalısınız.

Örneğin satış süreci öncesi ve satış sürecindeki aksiyonlar üstünde iyileştirmeler gerçekleştiriyor olabilirsiniz. Bu gelişmeler doğrultusunda satışlarınız artmış olabilir fakat bu noktadan sonra satış sonrası sürece de odaklanmanız gerekir. Bunu ancak 90 günlük planlamalar ile görebilirsiniz. İşletmenizdeki faaliyetleri uçtan uca inceleyerek en çok hangi alana odaklandığınızı, bir sonraki süreçte hangi alana odaklanmanızın daha faydalı olacağını görebilirsiniz.

90 Günlük Hedeflerin Belirlenmesi

90 günün sonunda nelere sahip olmayı hedefliyorsunuz? Bu hedeflere sizi ulaştıracak stratejileriniz neler?

Bir ana hedefiniz olabilir fakat buna ek olarak söz konusu ana hedefe farklı yollar ile farklı alt hedefler ile ulaşabilirsiniz. Örneğin 90 günün sonunda işlem sayınızı yüzde 5 artırmak istiyorsunuz. Bunu sağlayabilmek için potansiyel müşteri sayınızı artırmayı ya da müşteri dönüşüm oranınızı artırmaya odaklanabilirsiniz.

Bir ana hedef altında iki alt hedef olarak bu iki konuyu ele alabilirsiniz. Ancak öncelikli olarak işletmenizin büyümesi için hangi ana hedefler üstünde yoğunlaşacağınızı belirlemelisiniz. Ana hedeflerinizi belirlerken SMART bir hedef olmasına dikkat etmelisiniz.

Örneğin kârınızı artırmak mı istiyorsunuz? Bunun SMART bir hedef olması için bunu ne zaman ve ne kadar istiyorsunuz? Bu soruları da cevaplamanız gerekir. Ekibimi büyütmek istiyorum, hangi alan ve pozisyonda kaç çalışana ihtiyacınız var? Planlamada yer alan tüm hedefler spesifik, ölçülebilir, gerçekçi, bir zaman çerçevesi içerisinde olan ve ulaşılabilir hedefler olmalıdır. Biz bu hedeflere SMART hedefler diyoruz.

Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz SMART Hedefler Belirleme ücretsiz e-kitabımızı indirebilirsiniz.

İş Planında Hangi Konular Yer Alır?

Nakit yönetimi, zaman yönetimi, tedarik süreçleri, teslimat süreçleri, pazarlama, ekip yönetimi, eğitim, ölçme ve değerlendirme süreçleri, sistem oluşturma, teknolojik gelişmeler, liderlik gibi iş başarınızı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecek konular iş planınız içerisinde yer alabilir.

Sürdürülebilir bir başarı için yazılı bir iş planı oluşturmalısınız. Bunun için düzenli aralıklar ile gerçekleştirdiğimiz GrowthCLUB 90 Günlük İş Planı Oluşturma Çalıştayımıza katılım sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki işletmeniz için yapabileceğiniz en büyük hata aksiyon almamaktır. GrowthCLUB’a katılın, başarıya giden adımlarınızı belirlemeye başlayın.
[clicksus-faqpage]

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 201 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir