Şirketinizde Nakit Yönetiminde Yapmamanız Gereken 10 Hayati Hata!


Merhaba,

Yeni ekonomik paketin  (YEP) de açıklandığı bugünlerde, Şirketinizde Nakit Yönetiminde Yapmamanız Gereken 10 Hayati Hata! sizlerle..

İşletmelerin büyümesi için en önemli noktalardan bir tanesi olan nakit akışında yaşanılan sıkıntılardan dolayı birçok işletmenin maalesef hayatını devam ettiremediğini biliyoruz. Bu durum 3 4 yıllık yeni işletmelerin başına gelebilirken, 20- 30 yıllık köklü işletmelerin de başına gelebilmekte. Peki neden?

Bu durum tamimiyle nakit akışındaki yanlış stratejilerden kaynaklanıyor. Bu durumla karşı karşıya gelmeden şirketinizin yaşamını ele almak için nakit akışı yönetiminde yapmamanız gereken 10 hatadan bahsedeceğim. 

  1. Bankadaki nakit paranızla işletmenizin gücünü ölçmeyin.

Bankada var olan paranız ile şirketinizi değerlendirmeyin. Unutmayın bankadaki nakitiniz size rahatlık ve konfor sağlamasının yanı sıra ödemeleriniz, çekleriniz ve kredi borçlarınız için bulunmakta. 

  1. Müşterilerinize kredi limiti tanımlamamak.Müşterileriniz için belli bir ölçüde kredi limiti tanımlayın.
  1. Müşterilerinize ödeme zamanı tanımlamamak.

Müşterilerinizle her bir faturanın son ödeme tarihini net olarak belirleyip ticaretin daha başından el sıkışmalı ve bunu kontrol etmelisiniz.

  1. Para yönetimini bilmemek.

Bir işletmenin en kuvvetli olması gereken kaslarından bir tanesi alacakların ve borçların iyi yönetilmesidir. Belki de sizin alacaklarınızı zamanında alamamanız tedarikçinize zamanında ödememenize dolayısıyla da elemanlarınıza ödemeniz gereken maaşı zamanında ödememenize neden olacaktır.

  1. Tahsilat takip sistemine sahip olmamanız.

Kesinlikle bir tahsilat, takip ve yönetim sistemine sahip olmalısınız.

  1. Finansal bütçenizin olmaması.

Gelirinizi ve giderinizi planladığınız ve ona göre hareket ettiğiniz bir yol gösterici, yol haritası olan finansal bütçe, şirketinizi kontrollü yönetmenizi sağlar. Bunun olmaması da diğer önemli hatalardan bir tanesidir. 

  1. Bütçe ve nakit akışını birbirine karıştırıyor olmanız.

İşletmelerin çoğu bütçe ile nakit akışını birbirine karıştırıyor. Bütçe gelir, gider bütçesi çok farklıdır. Nakit akışı ise çok daha farklıdır. Farklı konuları işaret eder, ikisinin aynı tutulmaması gereklidir.

  1. Aylık kâr zarar tablosu yapmamak.

Şimdi bir muhasebeciniz olabilir. Bir muhasebe departmanımız olabilir. Dışarıdan bu muhasebe hizmetini alıyor olabilirsiniz. Yıl sonunda gördüğünüz kâr zarar tablosu hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü olmuşla bitmiştir. Aylık olarak şirketinizin kâr zarar tablosunun yapmanız ve bunu izlemeniz yorumlamanız gerekmektedir.

  1. Nakit parayı yatırım için kullanmak.

Birtakım kredilerle yeni gelir gider dengenizi ödeme ve borç dengenizi göz önüne alarak uzun vadeli kredilerle yatırım yapmalısınız.

En büyük hata aslında aksiyon almamak. Yani bu söylediğim konuları dikkate alıp analiz edip bunları yapıp ve bunun sonucunda da geliştirilmesi gereken alanlar konusunda aksiyon almamak asıl yapılan en büyük hatadır.

  1. Nakit birikim yapmak.

Bir şirketin minimum 3 ay ile 6 ay arasında genel giderlerini ve operasyonel giderlerini karşılayacağı bir nakitin bankada olması gerekmektedir.

Şimdi bu yapmamanız gerekenleri dikkate alarak yapmanız gerekenlerle ilgili hemen aksiyonlarınız alın..Peki nasıl nı yapacaksınız? Bu konuda bana herzaman ulaşabilirsiniz.

Sevgiler,

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 38 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir