Performans İçin 5 Liderlik Davranışı

 

Ekibimiz en değerli varlığımız. Bu nedenle ekip yönetimi ve liderlik en önemli konularımızdan biri. Ekibinizin performansı işletmenizin performansını belirler. Fakat görüyorum ki görüştüğüm işletme sahiplerinin %90’ı ekiplerinin performansından birçok konuda şikayetçi: sorumluluk almıyor, bizimle uyumlu değil, katılımcı değil…

Fakat ekibinizin performansına yönelik şikayetleriniz liderlik şeklinizin sonuçları. Ekip performansında yaşanan bu sorunlar sizden ve yöneticilerinizden kaynaklanıyor. Peki bunları nasıl çözebiliriz?

Bir liderin dikkat etmesi gereken ve davranış tarzı olarak benimsemesi gereken beş ana konu var:

  1. Ekibinize Açıklama Yapın

Ekibinizin uyumlu olmasını istiyorsanız onlara gereken bilgileri açıklamak oldukça önemlidir. Şirketin hedefleri ve neden bu hedeflerin şirketin önceliği haline geldiğini anlatmak onların işlerini daha büyük bir bağlamda değerlendirmelerine yardımcı olacaktır.

Şirketin uzun vadeli stratejileri ve kısa vadeli hedefleri hakkında net bir resim sunarak, ekibin işlerini bu hedeflere nasıl entegre edebileceklerini anlamalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, ekibinizden ne beklediğinizi net bir şekilde ifade etmek de uyumlu bir ekip için oldukça kritiktir. Görevleri, sorumlulukları ve performans ölçütlerini belirlemek ekibinizi motive etmek ve odaklanmalarını sağlamak için yardımcı olur.

Düzenli geri bildirimler uyumlu bir ekip oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Her ay sonunda ve çeyrek dönemlerde geri bildirimler sağlamak, ekibin performansını izlemek, başarılarını kutlamak ve iyileştirme fırsatları tanımak için değerli bir imkan sunar. Bu geri bildirimler, ekibin hedeflerine ne kadar yakın olduğunu anlamalarına ve gerektiğinde ayarlamalar yapmalarına yardımcı olur.

  1. Onlara Soru Sorun

Eğer ekibinizin katılımcı ve bağlı olmadığını düşünüyorsanız burada önemli olan onlara soru sormanızdır. Bir lider olarak ekibinizin düşünce ve duygularını anlamak için onlara düzenli olarak sorular sormak kritik bir önem taşır. Örneğin bir rapor gönderdiğinizde ekip üyelerinizden herhangi bir tepki gelmiyorsa, toplantılarda hep siz konuşuyorsanız ve ekip üyeleriniz susuyorsa yapmanız gereken bir lider olarak soru sormaktır.

Ekip üyelerinize soru sorarak onları katılım sağlamaya teşvik etmek, düşüncelerini ve önerilerini paylaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Soru sormak aynı zamanda ekibinizin potansiyelini daha iyi anlamanıza ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmenize olanak tanır. Unutmayın soru sormak demek karşınızdaki kişiyi oyunun içine çekmek, düşünmesini teşvik etmek demektir.

  1. Ekibinizi Dahil Edin

En sık duyduğum serzenişlerden biri de ekip üyelerinin işini sahiplenmediği yönünde. Ekibinize liderlik sorunu mu yaşıyorsunuz? Bu sorunu yaşıyorsanız ekibinizi süreçlere dahil etmeniz gerekir.

Ekibinizin sesini duyuyor musunuz? Ekibinizi süreçlere ve karar süreçlerine dahil ediyor musunuz? Düzenli toplantılar yapıyor musunuz? Dahil oldukça ekipler yaptığı işin bir değer elde ettiğini anlar ve size bu anlamda katkıda bulunur.

  1. Rakamlarla Konuşun ve Ölçün

Şikayetlerden biri de ekiplerin hesap verebilir olmaması. Satış ekibi hesap verebilir değil, pazarlama ekibi hesap vermiyor… Peki, hesap verebilir kılmak dediğimiz bir durum var. Siz lider olarak ekibinizi nasıl hesap verebilir kılarsınız?

Bunun yolu rakamlarla konuşmak ve ölçmektir. Performansı, KPI’ları ölçüyor ve bunları şeffaf bir biçimde paylaşıyor musunuz? Bu rakamları ekibin yönetmesine izin veriyor musunuz? Bu beklentinizi açıkça ifade ediyor musunuz? Kendinize şunu sorun rakamlarla konuştuğunuz bir yönetim sisteminiz var mı?

  1. Ekibinizi Takdir Edin

Çalışanlarınız kendini işine adamıyor mu? Eğer burada sıkıntı yaşıyorsanız takdir mekanizmalarında bir sorun var demektir. Ekibinizi ne kadar takdir ediyorsunuz? Ufak çabalar dahi takdirle aslında geri dönmeli, ekibin motivasyonunu sağlamak için en önemli noktalardan bir tanesi takdirdir. Burada çok büyük şeyleri düşünmenize gerek yok ama en küçük bir “teşekkür ederim” demek dahi ekibin işine dört elle sarılmasını sağlıyor.

Eğer ekibinizin performansından memnun değilseniz öncelikle bir işletme koçu olarak bu beş davranış biçiminden hangilerini uyguladığınızı düşünmenizi öneriyorum. Ekip yönetiminde zorlanıyorsanız, performansı ve verimliliği yüksek ekipler istiyorsanız sizleri MasterCLASS 12 Haftalık Etkili Yöneticilik Koçluğu programıma davet ediyorum. Etkili Yöneticilik Koçluğu ile işletmenizin başarısını en üst seviyeye taşıyacak, başarılı ve üretken ekipler oluşturmanızı ve yönetmenizi sağlayacak beceri, strateji ve tekniklere ulaşıyor olacaksınız.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linkten formu doldurabilirsiniz.

https://zfrmz.com/8HKXyxCN8lmFxjqtMpsv

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 145 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir