Liderlik mi Patronluk mu?

Bir şirket sahibisiniz ve hayallerinizi gerçekleştirmek için şirketinizi kurdunuz… Önce tek başınasınız sonra size yardımcı olacak ekip üyeleri bir organizasyona katılmaya başladı.

Büyümek için ekibin büyümesine ihtiyacınız var ancak ekip büyüdükçe ekip yönetimi daha karmaşıklaşmaya başladı ve zorlanıyorsunuz…

Şirketiniz sizin çocuğunuz gibi… Siz de İşletme Sahibi veya genelde adlandırıldığı gibi Patronsunuz…

Bu büyük bir keyif ancak ekip neden istediğiniz gibi çalışmıyor, sorumluluk almıyor?

Ben patronum, bu şirketi sıfırdan bu hale getirdim, her şeyi çok iyi biliyorum, tüm zorlukları yaşadım, 7 gün 24 saat çalıştım ancak ekip bunu anlamıyor mu diye düşünüyorsunuz?

EVET dediğinizi duyar gibiyim. Sizi anlıyorum ancak çok iyi biliyorum ki patron zihin yapısıyla şirketinizi geliştirmeniz ve büyütmeniz maalesef mümkün değil…

Patron Zihin Yapısı Nedir?

Patron zihin yapısında her şeyi ben bilirim, dinlemekten çok konuşurum, her şey bana sorulsun ve ben ne yapılacağını söylerim, eleştiririm, ekibin zayıf noktalarına odaklanırım, hata varsa ekipten başarı varsa benim başarım, ben sonuç isterim yaklaşımları var.

Genelde patron zihin yapısı ile ekibinizi yönetiyorsanız ekip çalışmıyor, sorumluluk almıyor, mazeret üretiyor şeklinde yakınırken bulursunuz kendiniz…

Aslında ekip güçtür, büyüme kaldıracıdır şirketiniz için… Ancak ekibe liderlik ettiğinizde ve Lider olduğunuzda birçok şeyin değiştiğini görecek ve şaşıracaksınız…

Lider Nasıl Olunur?

Çok klasik bir soru vardır ancak çok da anlamlı… Lider olunur mu doğulur mu? Kesinlikle olunur… Nasıl davranacağınızı ve nasıl lider olunur öğrendiğinizde…

Bir lider ekibin performansını 3 veya daha fazla kat arttırabilir. İşletmeniz bir araba olsun… Patron veya yöneticilik zihniyeti daha çok çalışanların beyin ve fiziksel kuvvet kısmına odaklanır. Bu şekilde 16 silindirli bir arabanın sadece 6 silindirini çalıştırabilirsiniz…

Ne dersiniz bu araba nasıl gider? Hızı arttıramazsınız arada bir su kaynatır ya da tekler.

Liderlik çalışanların kalp ve ruhuna hitap eder ve harekete geçirir. İşte arabanın 10 silindiri böyle çalışır ve siz 16 silindirli arabanızı tam performansla çalıştırmış olursunuz.

Ekip kalp ve ruh tarafı ateşlendiğinde tutku ile çalışır, sorumluluk alır, size ve şirkete güvenir ve her zaman daha fazlasını yapmak ve başarmak için mücadele eder…

Liderlikte Nasıl Davranışlar Var?

Ekibinize liderlik ettiğinizde son derecece güven ve iş birliğine dayalı bir çalışma ortamı yaratırsınız. Lider davranış şeklinde devamlı öğrenmeye açık ve kendini geliştiren, çok iyi dinleyen, ekibi cesaretlendiren koçluk eden, ekibe odaklanan onları heyecanlandıran ve ilham veren bir işletme sahibini görürüz.

Simon Sinek’in Patron Değil LİDER OL kitabında bahsettiği gibi başarının anahtarı liderin elinde… Liderler bilinmeyene balıklama atlarlar. Tehlikelerin üzerine atılırlar. Bizleri korumak veya geleceğe taşımak için kendi çıkarlarını bir tarafa bırakırlar. Liderler bize ait olanı korumak için kendilerine ait olanı feda etmeyi tercih ederler. Ve asla kendilerine ait olanı korumak için bize ait olanı feda etmezler. İşte lider olmanın anlamı budur.

Tehlikelere, bilinmeyene balıklama atlamaktır. Ve bizi koruyacaklarına emin olduğumuzda, onları takip ederiz. Onlar hedeflerini hayata geçirirken takipçileri olduğumuzu gururla söylemekten için bıkıp usanmadan çalışırız…

Liderlik öğrenilir kesinlikle… Ekibiniz nasıl liderlik yapmalısınız? Kötü liderlikten nasıl kaçınırsınız? Bunun için hangi aksiyonları almalısınız? Bu konuda sizlere her zaman yardımcı olmaktan mutlu olurum.

Davranış ve liderlik analizi için https://seldadogancan.com/programlar/davranis-ve-liderlik-analizi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sevgilerimle.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 112 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir