Inovasyon ve Endüstri 4.0’ın İşletmelere Etkisi

Özellikle pandemi ile bu dönemi fırsat olarak değerlendiren şirketlere baktığımızda inovasyon ve dijitalleşmenin iş yapış biçimlerinin bir parçası olduğunu görüyoruz.

Bu iki kavramda genelde tam olarak anlaşılmadığında karıştırılan kavramlar…

Inovasyon nedir?

Inovasyon şirketinizin herhangi bir alanında örneğin ürün ve servisleriniz, processleriniz, operasyonlarınızda beklenmedik ve şaşırtıcı değişiklikler yaparak uygulamak, pazardan ve rakiplerinizden farklı düşünerek yaptığınız değişikliklerdir. Bu değişiklikler pivotlama dediğimiz küçük küçük inovasyonlar olabildiği gibi hiç denenmemişi deneyerek pazarın gidişatını ve yönünü değiştirecek yıkıcı inovasyonlar da olabilmektedir.

En büyük yanılgı inovasyonların çok büyük değişiklikler veya keşifler olacağı yönündeki düşüncelerdir. Bu da şirketleri mevcudu devam ettirme yönüne iter. Halbuki şirketinize, müşterilerinize değer katacak küçük değişimler, mevcut teknolojilerin kullanılarak yaptığınız adaptasyonlar inovasyondur.

Endüstri 4.0 neden önemli?

Dünyada ekonominin gelişimi birlikte 4 adet sanayi devriminden bahsedebiliriz zaman içinde…

  1. Sanayi Devrimi 1784’de buhar gücü kullanılarak makinalaşma ile başladı.
  2. Sanayi Devrimi 1870’de Amerika’da bir mezbahada hatlar elektrik kullanılarak döndürüldü ve seri üretime geçilmesi ile başladı.
  3. Sanayi Devrimi 1969’da fabrikalarda PLC elektronik devreler kullanıldı ve otomasyon dönemi ile başladı.
  4. Sanayi Devrimi 2011’de Hannover Fuarında ilk konuşuldu.

Hız İhtiyacı – İnovasyon döngülerinde kısalma: O kadar hızlı yeni ürünler, piyasaya çıkaralım ki Çin vb. gibi ülkeler bizi taklit edemeden ilerleyelim.

Esneklik İhtiyacı – Kişiselleştirilmiş üretim: Kişiye özel kendi isminde ve özel tercih ürün (Mes production’dan customized Mes production’a), değişken pazarlar, maksimum otomasyon.

Verimlilik İhtiyacı: Daha azla daha çoğu elde etme, enerji verimliliği, gereksiz hareketler için robotlar, daha esnek ve tutarlı prosesler.

Şu an 4. sanayi devrimini yaşıyoruz ve pandemi ile bu tip uygulamaların işletmelere adaptasyonu çok daha hızlanmış durumunda…

Endüstri 4.0 olarak adlandırdığımız 4. sanayi devrimi de aşağıdaki yeni teknolojilerin kullanılarak bahsettiğim hız, esneklik ve verimlilik gibi konularda işletmelerin ilerleme kaydetmesine neden olacaktır.

Endüstri 4.0 Kapsamında Kullanılan Teknolojiler

IOT Internet of The Things: Nesnelerin İnterneti (servisler, insan, her şey, her madde, makina, ürün ve insan için)

Özerk Robotlar: Diğer robotlardan ve insanlardan öğrenen ve öğreten üretim robotları.

Simülasyon/ Dijital İkizler: Her şey, fabrika, makina, sistemler önce simülasyonla 3 boyutlu modellenecek sonra devreye alınacak. Kurulum hızlı olacak.

Big Data: Büyük veri veaAnalitiği 2000’li yıllarda sadece 1 yılda üretilen data tüm insanlık tarihinde üretilen dataya eşit.

Bulut: Bulut bazlı çözümler olacak SMART uygulamaların hepsi bulutta olacak.

Arttırılmış Gerçeklik: Eş zamanlı görerek simülasyon imalat talimatları, eş zamanlı rapor ve mesajlar, kamera ile kalite kontrol, acil durum direktifleri.

Çok Katmanlı Üretim: (3D Yazıcı) şirketler 3D yazıcıların kullanımı gibi katkı üretim araçlarına adapte olacaktır.

Siber Güvenlik: Bu kadar data ve haberleşmenin olduğu dünyada daha kapsamlı güvenlik ihtiyacı var. Artan iletişim, erişim sorunlarına neden olabilir. Siber saldırılara karşı savunmasız olmak problem, veri gizliliği kritik.

İşletmenizde inovasyon uygulamaları için yukarıda bahsettiğim uygulamalardan hangisini önceliklendirebilirsiniz buradan başlayın!

Bu konuda yardıma ihtiyacınız olursa bana her zaman ulaşabilirsiniz…

Sevgiler

Şirketinizin hedef ve yazılı planlarının belirlenmesi için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz…

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 78 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir