Vizyon ve Misyon Nedir?

Vizyonunuz şu an yapmakta olduğunuz işi yapma nedeninizdir. Amacınızdır. En sondaki hedefinizdir. Yani 30-40 sene sonra nereye varmak istiyorsunuz, sizin kutup yıldızınız nedir? Yapmakta olduğunuz işle bu dünyada nasıl bir iz ve etki yaratacağınızdır.

Sizi heyecanlandırmalı, sabahları yatağınızdan kaldırmalı, alacağınız kararlarda ve aksiyonlarda belirleyici olmalı… Doğru bir yönde gidiyor olduğunuzu yazılı hale getirip, ekibinizle ve müşterilerinizle paylaşmazsanız nasıl anlayacaksınız?

Vizyonun harekete geçirici bir görevi vardır. Sizi, ekibinizi, müşterilerinizi, potansiyel müşterilerinizi…

Bu amaç ve nedeninize ortak olan ekip size güç verecektir, bu amaç ve nedeninize ortak olan müşteriler sizden ürün ve hizmet satın alacaklardır.

Bunu yazılı hale getirin… Alacağınız her karar, atacağınız her aksiyon vizyonunuza ulaşmak içindir. Bunun dışındaki aksiyonlar gereksiz zaman ve efor kaybı olacaktır.

Eğer işinize net bir vizyon ile başlamadıysanız, asla geç değil… Bugün hemen düşünmeye başlayın ve kağıt/kalemi alın ve nedeninizi ve amacınızı yazın.

Peki bu vizyonu nasıl gerçekleştireceksiniz? Bu da misyonunuzu belirlemekle olacaktır.

vizyon-misyon

Vizyon Nedir?

Vizyon ve misyon kısa tanımlardan meydana gelmektedir. Vizyon kurumların amaçlarını ve yapmakta olduklarını içerir. Vizyon ve misyon kurumların kendilerini kullanıcılara anlatabilmek için oldukça önemlidir.

Vizyon bahsedilen kurum veya kuruluşların gelecekteki hedefleri hakkında bilgiler vermektedir. Neden kurulduğunu ve kimlere hizmet ettiklerini açıklamaktadır.

Vizyon Neden Önemlidir?

Vizyon, şirketin gelecekteki hedefleri hakkında bilgiler içerir. Vizyon firma ve kuruluşlar tarafından belirlenen hedeflere varmak için çaba harcamaları demektir. Vizyonun önemi ise burada başlamaktadır. Firmalar kendilerine bir gelecek hedefi koyar ve böylece istenilen yönde yükselişler denenir. Fakat vizyon olmayan kuruluşlar düzensiz olarak hareket edecekleri için yükselişleri de bir o kadar kırılgan olabilmektedir.

Vizyon tanımını maddelendirmek gerekirse şu şekilde açıklanabilir:

  • Hedefleri belirlemek için yardımcıdır.
  • Motive olmada yardımcı olur.
  • Karar alınmasını kolaylaştırır.
  • Şirket ve kuruluşların yönlerini belirlemekte yardımcı olur.
  • İşbirliğini artırır.
  • Rekabet avantajları elde etmesine yardımcı olur.

vizyon-misyon

Misyon Nedir?

Vizyonunuzu geleceğinizi tanımlar, misyon ise geleceğe ulaşmak için şu an neler yapacağınız ile ilgilidir.

Misyon cümleniz herkesin aynı sayfada olmasını, netlik ve odaklanmanızı sağlayarak herkesin aynı çıktı için çalışmasını sağlar. Misyon aynı zamanda hem ekibiniz hem de müşterilerinizle uyumlanmasını sağlayan bir iletişim aracıdır.

Misyonunuzu belirlemek için başarıyı nasıl tanımladığınızı düşünün. Vizyonunuza ulaşmak için neleri yapmalısınız? Misyonunuzu çok karmaşık olarak yazmayın. Önceliklerinizi düşünerek basit bir şekilde yazmaya çalışın.

Unutmayın misyon cümleniz aynı zaman da şirketinizin kültür değerlerini de şekillendirecektir. Belli değerlere sahip olan kişileri şirketinize çekecek ve onlara nasıl davranmaları gerektiğini anlatacak ve onların işlerini yaparken düşünce tarzını da belirleyecektir.

Misyon Neden Önemlidir?

Misyon, bir şirketin bugün olan halini tanımlamaktadır. Misyon bilgisi olmadan firmaların nerede olduklarını bilmek bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabilmektedir. Vizyon ile misyon birleştiği takdirde birbirini tamamlamaktadır. Vizyon şirket için geleceği, misyon şirketin bugün olan durumlarını tanımlar.

Misyon tanımı maddelendirmek gerekirse şu şekilde açıklanabilir:

  • Şirket ve kuruluşların amaçlarını belirlemesinde yardımcı olur.
  • Değerleri belirlemede yardımcı olur.
  • Karar alınmasını kolaylaştırır.
  • Yönünü belirlemesinde yardımcı olur.
  • İtibarını oluşturur.
  • Müşteri ve çalışanların memnuniyetlerini artırır.

Kültür Değerleri Nedir?

Kültür değerleri iş yapış biçiminizdir. Oyunun kuralıdır. Şirket içinde kabul edilen davranışları belirler. Ortak aklı oluşturur.

Şirket sahibi olarak oyunu belirliyorsunuz (vizyon) ve onlara bu oyunu oynamak için araçları veriyorsunuz (misyon) ve bu oyunu oynarken de birtakım kuralları (kültür değerleri) bildiriyorsunuz.

Örnek olarak futbol oyununu düşünelim. Kazanmak için rakiplerinizden daha fazla gol atmanız için ekip olarak çalışmalısınız. Ekibin yönetimi ve uyumu oldukça önemlidir. Bu bağlamda (Vizyon) Ekip bunu gerçekleştirebilmek için ekip olarak hareket etmeli, stratejik oynamalıdır. (Misyon) Bütün ekipler aynı kurallara uymak zorundadır. Peki neden bazı takımlar başarılı oluyor? Kültür değerlerinden kaynaklanıyor. Yani nasıl oynadıkları, onları nelerin yönlendirdiği, her bir oyuncunun kazanma isteği ve ekip olarak nasıl davrandıkları…

Ekibinizde kazanan kültürü nasıl yaratabilirsiniz?

Tüm ekip aynı vizyona doğru çalışacak! Tüm ekip aynı misyonla iş yapacak! Bu da size dünyayı değiştirme gücü verecek…

Vizyon nedir?

Vizyon, bir şirketin veya kurumun gelecekte ne olmak istediğini açıkça ve öz bir şekilde ifade eden hedeftir. Vizyon, şirketin veya kurumun misyonunu ve değerlerini yansıtır ve çalışanların ve paydaşların geleceğe yönelik motivasyonunu sağlar.

Misyon nedir?

Misyon, bir şirketin veya kurumun varoluş nedenini ve amacını tanımlar. Misyon, şirketin veya kurumun kim olduğunu, ne yaptığını ve ne için var olduğunu öz bir şekilde ifade eder.

Vizyon ve misyon arasındaki farklar nelerdir?

Vizyon daha motivasyonel olmasıyla birlikte, misyon bilgilendirici içeriktedir. Vizyon uzun vadeli hedef olmasına rağmen, misyon kısa vadeli hedefler içerir. Vizyon şirketin gelecekte ne yapmayı planladığını tanımlar, misyon ise şu anda ne olduğunu açıklamaktadır.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 154 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir