Girişimcilerin Başarısız Olmasının Nedenleri Nelerdir?

Girişimciler yenilik, cesaret ve başarı arzusu ile hayatlarında risk alarak attıkları adımda başarısızlık ile karşı karşıya kalabiliyor. Başarı arzusuyla çıkılan bu yolda elbette başarısızlık istenmeyen bir durum fakat araştırmalar gösteriyor ki yeni kurulan işletmelerin neredeyse yarısı ilk beş yıl içerisinde iflas ediyor. Başarısızlık oranı bu kadar yüksekken şu soruyu sormak gerekiyor: Girişimcilerin başarısız olma nedenleri nelerdir? Biz bu hatalardan kendimize hangi dersleri çıkarabiliriz?

Girişimcilerin Başarısız Olmasının Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Girişimcilerin başarısız olmasının birçok nedeni olabilir. İşte girişimcilerin başarıya ulaşmasını engelleyen bazı yaygın nedenler:

Pazarı Anlamamak

Bir girişimci için pazarı ve pazar ihtiyaçlarını doğru anlamak oldukça önemlidir. Girişimci ürün veya hizmetlerinin gerçekten kimin için olduğunu, müşterilerin neye ihtiyaç duyduğunu ve söz konusu ihtiyaçları nasıl karşılayabileceğini bilmelidir. Eğer girişimci pazarı ve müşteri ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz edemezse ne yazık ki sonuç başarısızlık olacaktır.

Yetersiz Finansman

Girişimcilerin yeterli finansmana sahip olmaması büyümelerinin ve rekabet etme güçlerinin önündeki büyük bir engel. Yetersiz finansman girişimcilerin önemli kararlar almasında büyük bir zorluk yaratabilmekte. Birçok girişimci yeterli miktarda sermayeye sahip olmadığından dolayı başarısız oluyor.

Planlamanın Olmaması

Bir işe planına sahip olmak girişimciler için kritik bir öneme sahip. Başarı arzusuyla yeni bir işe adım atan girişimcilerin eğer yazılı bir planları bulunmuyorsa sonuç genellikle başarısızlık oluyor. İş planı sağlıklı bir şekilde hazırlanmadığında stratejik kararların verilmesi ve işletmelerin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi oldukça zorlaşıyor.

Araştırmalar gösteriyor ki yazılı bir planı olan işletmeler %90 daha başarılı. Bu nedenle yazılı bir planınızın bulunması oldukça önemli. Eğer yazılı bir planınız yoksa planlama koçu ile iletişime geçebilir, bu konuda hemen aksiyon alabilirsiniz.

Yüksek Rekabet

Günümüzün kalabalık pazarları girişimciler için zorlu bir ortam yaratıyor. Yeni kurulan bir işletme sahibi olmak halihazırda faaliyet gösteren pek çok işletme ile mücadele etmeyi beraberinde getiriyor. Yoğun rekabet pazarda tutunmanızı zorlaştırabilir ve başarısızlığa uğramanıza neden olabilir. Eğer benzersiz bir satış öneriniz yoksa müşterilerin neden sizi tercih etmesi gerektiğini bilmiyorsanız bu rekabet gücünüzü olumsuz etkileyecektir.

Hızlı Büyüme

Büyümek güzeldir ama zordur. Girişimciler genellikle hızlıca büyümek isterler. Fakat hızlı büyüme sizi başarıdan ziyade başarısızılığa götürebilir. Eğer yeterli kaynaklara sahip değilseniz, işletmenizi sağlıklı bir şekilde yönetmek için gereken becerilere henüz ulaşamadıysanız büyümek sizin için yanlış bir tercih olabilir.

Unutmayın ki hızlı büyüme finansal kaynaklarınızı tüketebilir ve kontrolünüzü kaybetmenize neden olabilir.

Yanlış Ortak

Ortaklık ilişkileri girişimcilerin önündeki bir diğer önemli konu. Yanlış ortaklıklar girişimcilerin başarısız olmasına neden olabilir. Bu nedenle ortaklar arasında hedef, değer ve vizyon birliğinin olması oldukça önem taşıyor.

Kötü Yönetim

İyi yönetim girişimcileri başarıya taşırken kötü yönetim girişimcilerin başarısızlık ile karşılaşmasına neden oluyor. Etkili liderlik ve yönetim becerilerine sahip olmayan bir girişimci çalışanlar, müşteriler ve işletme sahipler gibi paydaş gruplarını memnun etmekte zorlanıyor, işletmelerini büyütmek için gerekli olan kaynakları yönetemiyorlar. Bu nedenle bir girişimci başarılı olmak istiyorsa iyi yönetim becerilerine sahip olmalı, söz konusu becerilerini geliştirmelidir. Başarılı olmak için girişimcilerin iyi bir yönetim planı oluşturmaları, işletmelerinin finansal ve operasyonel yönlerini iyi yönetmesi gerekir.

Yukarıda değindiğim yaygın nedenler dışında girişimcilerin başarısız olmasına yol açan birçok durum daha var. Fakat başarılı girişimciler yukarıdaki hataları dikkate alan ve işletmelerini kontrollü büyütebilen ve yönetebilen kişilerdir. Eğer siz de işletmenizi kontrollü yönetmek ve büyütmek istiyor, başarı arzusuyla çıktığınız bu yolda başarısızlık karşılaşmak istemiyorsanız işletme koçu ile iletişime geçebilirsiniz. Sizlere deneyimlerimle yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 86 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir