Etkili Planlama Yöntemleri Nelerdir?

Bir işletmenin kontrollü yönetilebilmesi ve büyümesi için stratejik planlama süreci ve çevirimi önemli bir tekniktir. İşletmelerin olmazsa olmaz süreçlerinden bir tanesidir.

Stratejik planlama sürecini başlatan strateji geliştirme süreci öncelikli olarak şirketin vizyonunu belirlemeyi hedefler. Daha sonra bu vizyon doğrultusunda 5 senelik, 3 senelik, 1 senelik ve 90 günlük hedefler belirlenir.

Peki koyulan bu hedeflere nasıl ulaşılacak? Şirketinizin 90 günlük periyotuna baktığımızda hedeflerini gerçekleştirdi mi?

Planlama Nasıl Yapılır?

Bu sorulara yanıt olarak ekonomik koşulların nasıl değiştiği, rakiplerin ne durumda olduğu ve gelecekte bizi nelerin beklediği değerlendirilir.

Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için ana odak alanları oluşturmalısınız. Bu ana odak alanları sizin için mevcut müşterileri elde tutmak, yeni müşteriler kazanmak ya da karlı segmentlere yönelmek olabilir.

Peki bu odak alanlarındaki stratejiler neler? Alt aksiyonlar neler?

Bu stratejileri belirledikten sonra aksiyon haline getirmek önemli. Planlanan aksiyonların her birinin kritik başarı faktörlerinin ya da ana performans göstergelerinin tanımlı olması gerekir.

Yol haritası olmadan uygulama yapmak anlamsızdır. Sonuç elde etmek için doğru aksiyonları zamanında ve olması gerektiği gibi uygulamak gerekir. Bu da şirketin yürütme kabiliyeti (execution) diyoruz…

Çoğu şirketin çok iyi bir yol haritası olmasına rağmen bu işleri uygulamada başarısınız olduğunu da gözlemliyorum…

Çeyrek Bazlı Yılda Dört Defa Planlama!

Dikiz aynası ile geçtiğiniz çeyreğe bakıp, değerlendirme zamanı… Kazanımlarınız ve başarılarınız neler oldu? Ya ayağınıza takılan zorluklarınız?

Ancak geminizi hangi limana götüreceksiniz, bu her şeyden önemli… Eğer hedefiniz ve hangi yol ile bu hedefe ulaşacağınız belli değil ise, hiçbir rüzgar size yardımcı olamaz… Hedefiniz belirgin ve net ise gerektiğinde kendi rüzgarınızı da kendiniz yaratabilirsiniz…

Ekibinizle yani mürettebatınızla açıkça varacağınız yeri belirleyip paylaştınız mı? Yoksa hedefinizi, hayallerinizi sadece siz mi biliyorsunuz? Ekibinizi daha iyi yönetmek istemez misiniz?

Öncelikle önümüzdeki 90 gün için hedeflerinizi belirleyin, daha sonra bu hedeflere varmanız için hangi stratejileri kullanacaksınız, daha sonra da bu stratejilerle ilgili hangi aksiyonları alacaksınız?

Bitmedi, şimdi de bu hedef ve aksiyonları ekibinizle paylaşın ve kişisel hedef haline getirin… Son olarak da attığınız her adımın sonucunu ölçün, eğer hedef doğrultusunda gidiyorsanız SÜPER, eğer hedeften sapıyorsanız ki bu çok doğal, o zaman hedefe yaklaşmak için farklı strateji ve aksiyonları uygulamaya alın…

Jim Rohn’un çok sevdiğim bir sözü var: ‘Eğer 40-50 yaşlarına geldiyseniz ve pasif gelir elde edemiyorsanız ne yanlış ülkedesiniz ne de yanlış zamanda… Yanlış bir planınız var ya da hiç plan yapmadınız!

Şimdi önce planlama, sonra da AKSİYON ZAMANI!

Şirketinizin hedef ve yazılı planlarının belirlenmesi için benimle her zaman iletişime geçebilir, planlama kulübümüz hakkında bilgi alabilirsiniz…

Planlama yöntemleri nelerdir?

Planlama yöntemleri farklı dallara ayrılabilir, temelde ise planlama yöntemleri; hedefleri belirlemek, kaynakları tahsis etmek, riskleri yönetmek ve ilerlemeyi izlemek şeklinde ayrılabilir.

Planlama türleri nelerdir?

En etkili planlama türleri, stratejik planlama, operasyonel planlama, proje planlama, finansal planlama, pazarlama planlama, satış planlama ve üretim planlama gibi ayrılmaktadır.

Etkili bir planlama için gerekli unsurlar nelerdir?

Etkili bir planlama için, hedefler, kaynaklar, zamanlama, riskler, eylem planı, uygulama ve değerlendirme aşamalarını içeren planlamalar; etkili planlama unsurlarına girmektedir.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 721 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir