6 Şubat 2023 tarihinde Maraş’ta meydana gelen ve büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan iki güçlü bağımsız depremle hepimiz sarsıldık. Türkiye’nin güneydoğusunu vuran ölümcül depremler hepimizi derinden etkileyerek korku ve dehşet uyandıran duygulara sebep oldu.
Peki depremin yarattığı psikolojik etkileri nasıl atlatacağız? Deprem sonrası panikler nasıl yönetilmeli? Bir patron olarak deprem sonrasında çalışanlarınızın de motive olma durumu üstesinden nasıl gelmelisiniz? Biraz bu konulara dikkatinizi çekmek istiyorum.
Bölgede doğrudan depremden etkilenmiş olan çalışanlarınızla birlikte, bu bölgede olmayan işyerlerinde bulunan ancak tanıdıklarının etkilendiği veya tanıdıkları etkilenmese de durumun acısıyla etkilenen çalışanlarınız…
Bölge dışındaki işletme sahiplerinden çalışanlarının yaşadığımızı felaketle birlikte motivasyonlarının azaldığını, odak problemlerinin yaşandığı ve duygusal olarak birçok iniş ve çıkışların yaşandığını duyuyorum ve neyi/ nasıl yapılacağı konusunda birçok sorunun oluştuğunu biliyorum…
Çalışanlarınız depremin yaratmış olduğu olumsuz etkilerden psikolojik anlamda etkilenmiş olabilir. Çalışanlarınızın bu psikolojik etkenlere sahip olması için yalnızca depremi doğrudan yaşaması gerekmiyor. Ailelerinde, yakınlarında bu depremi yaşayan kişiler olabilir. Bu çalışanlarınız da psikolojik problemler yaşayabilmektedir.
Çalışanlarınızda deprem sonrası duygusal olarak şok, korku, üzüntü, öfke, çaresizlik hissi, zihinsel (bilişsel) olarak çalışırken dikkat dağınıklığı, unutkanlık, fiziksel olarak yorgunluk, gerginlik ve davranışsal olarak içe kapanma gibi tepkiler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda çalışanlarınıza destek olmalısınız.
Patronlar Çalışanları İçin Ne Yapmalı?
- Çalışanlarınızı Gözlemleyin : Çalışanlarınız güvenli bir ortamda ise öncelikli olarak temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığına odaklanmalısınız. Sonrasında çalışanlarınızın psikolojik durumlarını gözlemleyebilirsiniz.
- Çalışanlarınızı Dinleyin: Çalışanlarınıza yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormanız ve temel ihtiyaçlarını kendisinden dinlemeniz önemlidir. Çalışanlarınızın ailelerinin, yakınlarının bu depremi yaşama durumuna karşı onlardan bilgi almalısınız. Böyle bir süreci yaşayan çalışanınız varsa gerekli hassasiyeti ve izinleri ona karşı göstermelisiniz. Çalışanlarınıza her türlü yardıma açık olduğunuzu hissettirmeniz oldukça önemlidir.
Konusunun iş olmadığı sadece durumlarını anlayacağınız, neler hissediyorlar, üstlenilmiş travma denilen bir durum var mı, nasıl daha iyi olabiliriz konuşacağınız ‘NASILSINIZ’ toplantıları yapmanız
Psikolojik olarak zor durumda olduğunu anladığınız çalışanlarınızı sosyal destek alabilecekleri kuruluşlara yönlendirebilirsiniz veya bu imkânı şirket olarak sizler de yaratabilirsiniz.
- Deprem ile ilgili önleyici faaliyetler:
Olası depremlere karşı işyerinde güven ortamı yaratılması ve bir felaket planı yapılması oldukça önemli…
Mevcut işyeri binanınız güvenli mi?
Deprem anında iş yerinde ve evde yapması gerekenler neler?
İş yerinde deprem tatbikatı çalışmaları.
Deprem çantası hazırlıkları.
Olası deprem anında tüm çalışanlara nasıl ulaşılacak ve haberleşme nasıl sağlanacak?
Olası deprem durumunda çalışanların durumunu öğrenmek için neler yapılabilir? Gibi hazırlık çalışmaların yapılması ile çalışanlara kendilerini güvenli hissettirebilirsiniz.
Travma sonrası stres bozukluğu, doğal afetlerin önlenemez psikolojik sonuçlarından biridir. Doğal afetlerin doğası gereği karşılaşılan yıkım ve tahribat fazlaysa afet sonrasında gündelik hayata yeniden dönmek uzun sürecektir.
Türkiye tarihinin en büyük toplumsal travmasını yaşadığımız bu dönemde çalışanlarınıza karşı duyarlı olmalısınız. Çalışanlarınızın tekrar motivasyonunu kazanıp işe dönmeleri uzun sürebilir. Bu konuda sabırlı olarak onlara gerekli alanı tanımalı ve yanlarında olduğunuzu hissettirmelisiniz.