Zamanınızı ne kadar iyi yönetiyorsunuz? Yoksa zamanınız mı sizi yönetiyor? Bazen iki işi aynı anda yapabilmek için kendimizin bir kopyasına ihtiyacımız var gibi gelebilir. Ama aslında ihtiyacımız olan şey, sahip olduğumuz sınırlı zamanın üstesinden gelebilmek için öz yönetim becerilerimizi geliştirmektir.
Zaman Yönetimi ve Öz Yönetim Arasındaki Fark
Zaman yönetiminizin ne kadarının, yapmak zorunda olduğunuz işin gerçek zamanıyla bir ilgisi yoktur? Bu daha çok, bir kez sahip olduğunuz zamanınızı nasıl harcadığınız ile ilgilidir.
Örneğin, işinizde bir şeyler üzerinde çalışmak için 2 saatlik bir zamanınız varsa, bu sürenin ne kadarının işinizi ilerletmek için kullanıyorsunuz? Aşağıdaki durumlara ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
- Sosyal medyada gezinmek
- İş yerindeki şeyleri düzeltmek
- Çalışanlarınıza milyonlarca kez öğrettiğiniz süreçler hakkında eğitim vermek
- Eski çalışanları değiştirmek için daha fazla çalışanı işe almak
- Müşteri şikayetleri ile ilgilenmek
- Ve benzeri durumlar…
Zaman yönetimi (veya KENDİNİ yönetme) tamamen öncelikleri belirlemek ve bunlara bağlı kalmakla ilgilidir.
Zamanınızı (veya kendinizi) yönetirken şunu düşünün: Bizi “meşgul” eden görevler ile bizi hedeflerimize yaklaştıran üretkenlik görevleri arasında büyük bir fark vardır. Çoğu işletme sahibi meşguldür, ancak doğru görevleri yaparak mı?
İdeal olarak, işletme sahipleri işlerini büyütmek için mümkün olduğunca fazla zaman harcamalı, planlama stratejileri oluşturmalı veya gelecekteki fırsatlara odaklanmalıdır.
Boş zamanlarını bu konularda kullanmak ve yukarıda yer alan görevlere dikkatini vermemek işletme sahibinin elindedir. Bir işletme sahibi olarak kendinizi meşgul eden şeyler yerine üzerinde çalışmanız gereken şeylere odaklanmalısınız. Unutmayın ki öz yönetimin en önemli olduğu yer burasıdır.
Bazen, işin geleceğini planlamak bir yana, gün içinde nefes almak için yeterli zaman bulmak dahi zor olabiliyor. O kadar vaktiniz olduğunda, kendinizi iş dünyasında başka şeylere kaptırmamak için öz yönetiminize önem vermelisiniz.
Kendi işinizin çalışanı olmaktan çıkıp, sahibi gibi davranmak istiyorsanız, öz yönetimi konusunda kendinizi eğitmelisiniz. Bu konuda kendinizi değerlendirmek ve ileriye taşımak için benimle iletişime geçebilirsiniz.