Bir işletme bugünün ortamında nasıl genişler ve büyür? Büyümek isteyen küçük bir işletmenin kendini konumlandırması için ne yapması gerekiyor? Cevaplar, işin türüne göre değişebilir, ancak ortak bir faktör, kaldıraç kullanımı veya uygulamasıdır. Büyümek için kaldıraç kullanan bir işletme, pazardaki rekabette avantaj elde etmek istediği anlamına gelir. Finansal veya diğer alanlarda kaldıraç kullanımı, işletmeler için gelecekteki iş geliştirme ve büyüme için kritik öneme sahiptir.
Birkaç farklı alanda kaldıracı inceleyelim. Birincisi ve en yaygın olanı, kaldıraç, satın alma, ekipman veya yeni bir yer açmak için borç veya finansman kullanımı olarak tanımlanabilir.
Finansal kaldıraç, işletmenizi daha etkili ve daha karlı hale getirmek için kaldıraç kavramını veya uygulamasını kullanmanın tek yolu değildir.
Kaldıraç tanımının ‘Kaldıraç şeklinde kullanılan bir nesne vasıtasıyla kuvvet uygulanması’ ve ‘Bir şeyi maksimum fayda sağlamak için kullanma’ olarak tanımlandığını unutmayın. Sonuç olarak, kaldıraç avantaj elde etmekle ilgilidir.
İşinizde gerçek bir avantaj elde etmek için “rutini sistemleştirmeniz” gerekir. Sistemler oluşturmak, işletme sahiplerinin kendi zamanından, enerjisinden ve parasından tasarruf etmesine olanak tanır. Sistemler verimliliği artırır ve işletmenin verilerden, pazarlama yatırımlarından ve hatta işletme içindeki çalışanların becerilerinden yararlanmasına olanak tanır. Sistem kurmak, işletmenin daha metodik bir şekilde çalışmaya başlaması anlamına gelir. Rutin görevler, daha hızlı üretim, daha az yeniden çalışma ve kaynakların daha iyi kullanılması için en iyi uygulamalardan yararlanıldığından emin olmak için sistemleştirilir. Sistemler, çalışanların işi daha yüksek kapasitede yürütmelerini sağlar. Kaldıracı etkili bir şekilde uygulamadan önce, işletmenizin bir temele sahip olması gerekir.
Kaldıracın işletmeniz genelinde uygulanabilmesini sağlamak için işletmenizin sağlamlaştırması gereken bazı alanları incelersek,
- VİZYON: Bu, uzun vadede işletmeniz için BÜYÜK SESLİ bir hedefinizin olmasını sağlar.
- MİSYON: Bu yol haritası, ana hatlarıyla belirttiğiniz vizyona nasıl ulaşacağınızı özetlemektedir.
- KÜLTÜR DEĞERLERİ: Bu, kuruluşunuzdaki herkesin iş amaçlarını ve hedeflerini karşılamak için izlediği ilkelerin bir listesidir.
- AKILLI HEDEFLER: Bu, spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir/eylem yapılabilir, gerçekçi ve zamana duyarlı hedeflere sahip olarak sonuçlara ulaşmak için bir metodolojiye sahip olmanızı sağlar.
- ORGANİZASYON ŞEMASI: Bu, gelecekteki büyüme için doğru pozisyonlara sahip olmanızı sağlar.
- POZİSYONEL SÖZLEŞMELER: Bunlar, her çalışanın sorumlu olacağı işlevi ve etki alanlarını ana hatlarıyla belirten ve çalışanın performansına göre nasıl ölçüleceğini özetleyen iş tanımlarıdır.
- KPI: Bu temel performans göstergeleri, sizin ve ekibinizin ilerlemeyi nasıl ölçtüğünü ve sonuçları kârla uyumlu hale getirdiğini detaylandırır.
- KILAVUZLAR VE PROSEDÜRLER: Bu belgeler, her departmanda işlerin nasıl yapıldığını hatırlatır. Sonuçlara ulaşmak için süreci, görevleri ve iş faaliyetlerini belgelemek için kontrol listeleri, anketler, akış çizelgeleri, video vb. kullanın.
İşletmeniz bu temelleri yerine getirdiğinde, en iyi sonuçları elde etmek ve ekibinizden daha fazla üretkenlik elde etmek için kaldıraç ilkesini uygulayabilecek konumda olacaktır. Ağır bir cismi kaldırırken avantaj elde etmek için kullanabileceğiniz bir kaldıraç gibi, işinizde kaldıraç kullanmak, işinizi bir sonraki seviyeye taşımak için sistemlerinizi kaldıraç olarak kullanmanız anlamına gelir.
Ekibinizin yönetsel becerisinden, uzmanlığından yararlanın, iş verilerinizin gücünü en üst düzeye çıkarın ve işinizi daha karlı hale getirmek için süreçlerinizden yararlanın. Ekibinizin, siz orada olmadığınızda bile işinizi yürütebilmesi için zaman içinde sistemlerinizi geliştirmeye devam edin.
İşletmenizde kaldıraç uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir işletme koçu ile çalışabilir yani benimle iletişime geçebilirsiniz.