Merhaba,
Bir işletmenin kontrollü yönetilebilmesi ve büyümesi için stratejik planlama süreci ve çevirimi önemli bir tekniktir. İşletmelerin olmazsa olmaz süreçlerinden bir tanesidir.
Stratejik planlama sürecini başlatan strateji geliştirme süreci öncelikli olarak şirketin vizyonunu belirlemeyi hedefler. Daha sonra bu vizyon doğrultusunda 5 senelik, 3 senelik, 1 senelik ve 90 günlük hedefler belirlenir.
Peki koyulan bu hedeflere nasıl ulaşılacak?
Şirketinizin 90 günlük periyotuna baktığımızda hedeflerini gerçekleştirdi mi?
Bu sorulara yanıt olarak ekonomik koşulların nasıl değiştiği, rakiplerin ne durumda olduğu ve gelecekte bizi nelerin beklediği değerlendirilir.
Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için ana odak alanları oluşturmalısınız. Bu ana odak alanları sizin için mevcut müşterileri elde tutmak, yeni müşteriler kazanmak ya da karlı segmentlere yönelmek olabilir.
Peki bu odak alanlarındaki stratejiler neler? Alt aksiyonlar neler?
Bu işletme yönetimi stratejileri belirledikten sonra aksiyon haline getirmek önemli. Planlanan aksiyonların her birinin kritik başarı faktörlerinin ya da ana performans göstergelerinin tanımlı olması gerekir.
Yol haritası olmadan uygulama yapmak anlamsızdır. Sonuç elde etmek için doğru aksiyonları zamanında ve olması gerektiği gibi uygulamak gerekir. Bu da şirketin yürütme kabiliyeti (execution) diyoruz..
Çoğu şirketin çok iyi bir yol haritası olmasına rağmen bu işleri uygulamada başarısınız olduğunu da gözlemliyorum..
Burada sizlere bir kitap önerisi de yapmak isterim..Execution-İş Yaptırabilme Disiplini Ram Charan & Larry Bossidy..Bu konuda nelere dikkat edilmeli çok güzel anlatıyor..
Aksiyonların sizi hedeflerinize ulaştırabilmesi için ana performans göstergelerini günlük ölçmek ve takip etmek önemlidir. Çünkü Bir uyarı işareti olan ölçümler sayesinde taktiksel değişimler yapılabilir. Daha sonra da sonuç değerlendirme yaparak bu çevrim kendini devam ettirir.
Yapılan planın ekibinizle paylaşılması ve kritik başarı faktörlerinin ölçümlerinin günlük olarak yapılmasıyla birlikte ekibinizi de bu sürece dahil ederek farklı fikirler ve farklı aksiyon önerileriyle çok daha başarılı stratejiler elde etmeniz mümkün.
Önemli nokta aslında işletme sahibinden başlayarak şirketin iş yapış biçiminde bu disiplini normal iş hayatına entegre edebilmeleri..
Starteji, hedef belirleme, planlama ve uygulama konularında görüşmek isterseniz bana herzaman ulaşabilirsiniz..
Sevgiler, Selamlar