İşletmelerdeki önemli konulardan bir tanesi de terfiler, özellikle de müdürlük ve yöneticiliğe terfiler oldukça kritik. Henüz müdürlük veya yöneticilik gibi pozisyonlara hazır olmayan bir çalışanınızı terfi ettirmek işletmenizin uzun vadeli başarısı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Bu konuda yapılan yanlışları paylaşmak ve dikkatinizi çekmek istiyorum çünkü iyi bir şey yapma amacıyla yapılıyor olsa da organizasyonel yapının bozulmasına neden olan en büyük konulardan bir tanesi.
Gözlemlediğim şu ki genellikle terfilerde aşağıdaki dört kriter dikkate alınıyor. Bunlar;
- Çalışanın çok çalışkan olmasından dolayı
- Çalışanın uzun zamandır aynı pozisyondan çalıştığından dolayı
- Çalışanın ayrılmasından duyulan korku ve şirkette tutmaya çalışmak amacıyla
- Çalışanın maaşına zam yapılırsa diğer pozisyonlar ile arasındaki dengenin bozulmaması için
Unutmayın ki “müdürlük” ya da “yöneticilik” demek aslında o kişinin farklı yetkinliklere sahip olması demektir. Bir çalışan işinde çok iyi, çok çalışkan ve başarılı olabilir. Ancak sorulması ve dikkate alınması gereken asıl nokta kişinin müdürlüğe ve yöneticiliğe hazır olup olmadığı, bir ekip yönetmeye ne kadar hazır olduğudur.
Eğer çalışan müdürlük ve yöneticilik için hazırlanmamışsa, şirket tarafından gerekli ve gelişim programları uygulanmamışsa kendini yönetmek, işi yönetmek, ekibi yönetmekten çok daha farklı bir konudur. Bu durumda ne yazık ki iki vahim sonuç ortaya çıkar:
Birincisi yöneticiliği bilmeyen, kervan yolda düzülür mantığıyla ekip üzerinde yöneticiliği öğrenmeye çalışan yöneticilerin işletmenizde var olmasına neden olabilirsiniz. Bu durum iş sonuçlarına, mevcut ekibin demotivasyonuna ve hatalı sonuçlara neden olup yönetim hatalarına ve sonuçlarına yol açmaktadır. Ekip üzerindeki motivasyon eksiklikleri ve ekibin başarısının azalması, ekipte çözülmeler gibi konular ortaya çıkıyor. Aslında siz iyi bir amaçla terfi kararını verirken şirketin genel organizasyonel yapısını ve insan kaynağını doğru bir şekilde yönetmemiş oluyorsunuz ve bu da iş sonuçlarını doğrudan olumsuz bir şekilde etkiliyor.
İkincisi ise yöneticiliğe zihin yapısı ve yetkinlikler açısından hazır olmayan bir çalışanınızı yönetici yaptığınızda mevcut işinde çok başarılıyken yönetim konusunda bir bilgi deneyimi ve aslında hazırlığı olmadığı için bu çalışanın başarısız olduğuna şahit olabilirsiniz. Bu durum çalışanınız üzerinde de negatif bir etki yaratıyor çünkü henüz yöneticiliğe hazır değil. Ekip nasıl yönetilir, ekip problemleri nasıl çözülür, bir ekip üzerinden başarı nasıl sağlanır konusunda yetkinliği olmadığından dolayı çalışanın kendisi de başarısızlık ile karşı karşıya gelir. Bu durum çalışanın üzerindeki negatif etki ile birlikte iş sonuçlarına da negatif olarak yansıyor.
Lütfen işletmenizde müdürlüğe ve yöneticiliğe terfide bu konuları dikkate alın. Tabii ki yönetici adaylarınız olcak. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey yöneticiliğe yatkın olan ve yönetim anlamında size katkıda bulanabilecek kişileri doğru tespit etmek ve bu kişileri yeni pozisyonlara hazırlamaktadır. Unutmayın ki bu şirketin görevidir. Bu nedenle terfi kararlarınızı titizlikle değerlendirmeli, işletmenin ihtiyaçlarına uygun, liderlik yetenekleri gelişmiş ve ekip yönetim beceri ve yetkinliklerine sahip çalışanlarınız için terfi kararları almaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, işletmenizin iş sonuçlarını olumsuz yönde etkileyecek kararlar alabilirsiniz.
Bu konu hakkında 12 Haftalık Etkili Yöneticilik MasterCLASS Koçluk Programımızı incelemeyi unutmayın!