Her başarılı işletme, başarının kısa sürede gerçekleşmeyeceğini çok iyi bilir. Hayallerin gerçeklere dönüşmesi için iyi yapılmış bir plan, finansal yatırım, risk almak ve çok çalışmak oldukça önemli..
İyi bir iş planı sizin nereye gitmek istediğinizle ilgili bir yol haritanızdır. Zamanınızı, paranızı ve enerjinizi en iyi şekilde kullanmak için sadece ne yapacaklarınıza karar vermeniz yeterli olmuyor. Aynı zamanda bu yapılacakları en iyi şekilde yapabilmenin ve en iyi sonuçları alabilmenin yollarını da bilmeye ihtiyacınız var.
Bunlar için bazen ekibinizi büyüymek için yeni ekip arkadaşlarını işe almanız, yeni bir şube açmanız, çalışma saatleriniz azaltmanız veya yeni hizmet ve ürünler pazara sunmanız, satış ekibinizi eğitimlerle güçlendirmeniz gerekebilir. İşte bir yol haritası size alacağınız her aksiyonda rehberlik edecektir.
Tabiiki plan yapalım demek, bu konuda niyetlenmek herzaman yapmaktan çok daha kolay, değil mi? Birçoğunuzun her yıl sonunda yeni yıl için bu konuyu aklından geçirdiğine ve şuan beni onayladığına çok eminim..
Planlama yaparken en önemli konulardan biri önceliklendirme yapmak. Önceliklendirme yaparken ilk adım gerçekten yapmanız gerekenleri bir gruba koymak..Geçen seneki performansı göstermeniz için yapmaya devam etmeniz gerekenler, ödemek zorunda olduğunuz faturalarınız, ürün/ hizmetlerinizin tanıtımı gibi.. Bunu tek başınıza başaramıyorsanız bir planlama koçu ile çalışabilirsiniz. Ben de tam bu sırada devreye giriyorum.
Daha sonra finansallarınızda hızlı sonuç verebilecek ve etki yaratacak, size hızlı kazanç sağlayacak aksiyonları ele alın. ‘Quick Wins’ dediğimizi hızlı sonuç aldıracak olan aksiyonlar kısa süreli 3-4 aylık hedefler olarak tanımlayabilirsiniz. Bu kısa hedeflerin ilk aşamada karşılanması sizi motive edecektir ve çalışma teşviğinizi artıracaktır.
Üçüncü gruptaki hedefleriniz işe 6 ay ve daha dan uzun sürede gerçekleşecek ve sonuçlarını da göreceğiniz aksiyonlar..Genelde bu aksiyonların kalıcı etkisini bir senede görüyor olursunuz. Ancak bunlara zamanında başlamak şirketinizin geleceği ve hayallerinize ulaşmak için çok önemlidir.
Kısaca özetlemek gerekirse iyi bir iş planı yapılırken tüm unsurlar iyi değerlendirilmelidir. Dış faktörler, ekip yönetimi, ürün-mal yönetimi ve kısa-uzun vadeli planlar bu iş planıyla iç içe geçmeli ve pürüzsüz bir birliktelik oluşturmalıdır.
2018 ‘in sonuna geldiğiniz bu dönemde 2019 YILI PLANLARINIZ HAZIR MI? Haydi şirketinizin geleceği için en az bir gününüzü ayırın ve yazılı bir senelik planlarınız oluşturun!