Etkili Planlama Sürecinde 7 Adım

 

Planlama… Bizi başarıya götürecek en kritik adım. Görüyorum ki çoğu işletme sahibi bu konuda oldukça zorlanıyor ya işletmelerinde hiçbir planlama süreci yok ya da nasıl yapılacağını bilmediklerinden dolayı yetersiz planlarla hareket ediyorlar. Bu durum da elbette başarıya ulaşmayı zorlaştırıyor.

Planlama Başarı İçin Neden Kritik?

Beklenmeyen koşullar nedeniyle alt üst olmamak için öncesinde bir planlama yapmalısınız. Rotanızı belirlemeye yardımcı olacak bir planınız yoksa dönemin zorlu koşullarında savrulabilirsiniz. Başarıya ulaşmak için neden bekleyesiniz?

İşletmelerde planlama, gelecekteki yönleri için hedeflerinin tanımlanması ve bu hedeflere ulaşmak için amaç ve kaynakların belirlenmesi ile ilgili bir yönetim sürecidir. Plan yapmak demek aklınızda bir amacınız olduğu anlamına gelir. Belirlenen hedeflere ulaşmak için taktik ve stratejiler değişiklik gösterebiliyor olsa da başarmak istediğiniz şeyin temeli olan plan ve onun kritik rolü değişmezdir.

Etkili Planlama Sürecinin 7 Adımı

  1. Planlama çalışması ofis dışında yapılır.

Planlama şirketin içerisinde değil, dışarısında yapılır. Şirket içinde günlük işler ile kaybolan bir çalışma çok anlamlı olmayacaktır. Bu kesinlikle tartışılamaz, en önemli kuralımız. Şirketin dışında, günlük işlerden arındığınız bir çalışma ortamı sağlamalısınız.

Örneğin bu planlama çalışmasını hafta sonu yapabilirsiniz, böylece aklınız günlük işlerde kalmaz.

  1. Planlama çalışmasına hazırlıklı gelmelisiniz.

Stratejik olarak düşünmenize faydalı ve doğru kararları almanıza yardımcı olacak tüm bilgiler yanınızda olmalı. Bunlar finansal bilgiler, satış & pazarlama ile ilgili bilgi ve raporlar, müşteri geri dönüşleri, çalışanlarınızla yaptığınız anket sonuçları olabilir. Tüm datanızın yanınızda olması doğru karar vermenize yardımcı olur.

  1. Gerekli kişiler planlama çalışmasına dahil edilmelidir.

Genellikle yıllık ve 90 günlük planlama bir üst yönetim çalışmasıdır. Bununla birlikte bu çalışmaya dahil etmek istediğiniz ve fayda sağlayabilecek çalışanlarınız da olabilir. Örneğin yöneticileriniz ya da konusunda uzman bir çalışanınızın size fayda sağlayacağını düşünüyorsanız planlama çalışmasında yer alması oldukça yararlı olacaktır. Bu kişileri dahil etmek çıktının daha verimli ve doğru olmasını sağlar.

  1. Ajandanızı iki konuya ayırmalısınız.

Ajandanın ilk bölümü stratejilere yöneliktir. Bu bölümde strateji oluşturma üzerine düşünüyor olacaksınız. Böylece yılı nasıl kapatmak istediğiniz, bu noktaya ulaşmak için hangi ana stratejilere ihtiyacınızın olduğu, yardımcı stratejilerinizin belirlendiği bir strateji çalışması gerçekleştireceksiniz. Bu nedenle şu soruları ajandanıza koymanız gerekiyor:

  • Geçtiğimiz yıl nasıl geçti?
  • Rekabet nasıl?
  • SWOT analiziniz nasıl?
  • Bu yılı, önümüzdeki yılı istediğiniz sonuçlarla kapatmanız için hangi konular ön planda?
  • Hangi stratejileri uygulayacaksınız?

Burası ayrı bir bölüm. Planlamanın ikinci kısmı ise aksiyonlardır. Yani, bu stratejileri kullanarak ana hedeflere varabilmek için detayda hangi aksiyonları alacağınız kısımdır.

  1. Fasilitatörün varlığı gereklidir.

Eğer yapabiliyorsanız bir fasilatatörün olması oldukça önemlidir. Bu sizin için yol gösterici olacaktır. Düzenli aralıklar ile gerçekleştirdiğimiz GrowthCLUB 90 Günlük Planlama Çalıştayı’na katılarak planlama çalışmanızı daha verimli hale getirebilirsiniz. GrowthCLUB hakkında bilgi almak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

  1. Önceliklerinizi tespit etmelisiniz.

Bu yıl veya önümüzdeki yıl sizin için önemli olan konular neler? Önceliklerinizi belirlemeli, hedeflerinizi tespit etmelisiniz. Daha sonrasında 90 gün içerisinde ne yapmanız lazım bunu 90 günlük 3 ile 5 arasında bir hedefe bölmelisiniz.

Ardından da bu hedefleri departmanlar ile paylaşmalısınız ki onlar da kendi alt önceliklerini belirlesinler ve aksiyonlarını bu doğrultuda tanımlasınlar. Dolayısıyla tüm şirketi kapsayacak olan bir çalışma olmalıdır.

  1. Bunu hemen yapmalısınız.

Kesinlikle zamanın geçmesini beklemeyin. Yeni bir yılın başlamasını beklemeyin. Şimdiden bu süreci nasıl yürüteceğinizi planlamaya başlayın, datalarınızı toplayın ve düşünmeye başlayın. Şimdi planlama zamanı.

İşletmenizin bir planı yoksa… Başarıya ulaşmanız çok zor. Plan sizi başarıya götürecek yol haritanızdır. Bu konuda vaktiniz yoksa ya da nasıl yapılacağından emin değilseniz işletme koçuyla iletişime geçebilir, düzenli olarak gerçekleştirdiğim GrowthCLUB 90 Günlük Planlama Çalıştayıma katılabilirsiniz. Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 80 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir