Yazılı Bir İş Planı Hangi Aralıklar İle Oluşturulmalı?

Her işletme sahibinin hedefi gelişim ve başarı. Hedefinize ulaşmak için çeşitli adımlar uygulayabilirsiniz. Bunlardan ilki elbette gelişim ve başarıyı nasıl sağlayacağınızdır. İşletmenizin kapasitesi ve hayalini kurduğunuz gelişmeyi zihninizde başarı yolunuzu soyut bir şekilde tasarlayabilirsiniz.

Başarıya ulaşmak amacıyla hedeflerinizi, sözlü olarak çevreniz ve ekibiniz ile de paylaşmanız, geleceğe yönelik hedeflerinizi anlatmanız da mümkün. Fakat tüm bunlar somut bir adım içermediği takdirde hiçbir zaman hayata geçmez.

Ekibiniz, çalışma arkadaşlarınız, çevreniz ve en önemlisi de siz bir süre sonra zihninizde kalan bu soyut plandan kopmaya başlayacaktır. Unutmayın söz uçar, yazı kalır. Zihninizde tasarladığınız bu planın yazıya dökülmesi işletmenizin başarıya ulaşması için oldukça önemli. Yazılı bir iş planı sizin için bir yol haritasıdır, bir rehberdir.

Neden İş Planına İhtiyacınız Var?

İş planı işletmenizin geleceğe yönelik hedeflerini yazılı olarak ifade ettiğiniz ve bu yazılı metin doğrultusunda geliştirmeye yönelik adımlar atmanızı sağlar. Düzenli aralıklarla vakit ayırarak iş planınızı oluşturmalısınız. Bu süreç emek ister, üzerinde çaba harcayarak günleri ve ayları kapsayan detaylı bir iş planı hazırlamalısınız.

Gelecekte gerçekleştireceğiniz işlemlerin detaylı bir şekilde yer aldığı bir plan, başarıya ulaşma yolculuğunda önemli bir adımdır. Yazılı iş planınızın minimum olarak yüzde 70’ini uygulamak işletmenizin gelişmesine, satışlardan kâr elde etmenizi sağlar. Planı uygulama oranınız yükseldikçe işinizin başarıya ulaşması, kâr zarar dengesinde artı duruma geçmesi daha mümkün hale gelir.

İş planı yalnızca işletme sahiplerine bir yol haritası sunmakla kalmaz. Aynı zamanda iş planı geleceğe yönelik güçlü adımlar atmada birçok işlemi kolaylaştırır. İşletme sahibinin başarıya ulaşma yolculuğunda yazılı bir iş planı işletme ile temas kuracak olan yatırımcı, girişimci ve müşteri gibi paydaşlar için de önem taşır.

Büyük ölçekte işlere imza atmak isteyenler, işletmeler için oldukça önemli bir konumda olan bu gruplar geleceğe güvenle adım atabilmek için işletmelerden iş planlarını talep edebilirler. İş planı aracılığıyla ne kadar bir süre içerisinde beklentilerini karşılayabileceğiniz konusunda onları ikna edebilirsiniz. Bu anlamda iş planı sektörde hem işletmelerin hem de bu grupların karar verme süreçlerinde çok yönlü bir işlev üstlenir.

İdeal Bir İş Planı Nasıl Olmalıdır?

Bir iş planı geleceğe yönelik uzun bir zaman dilimini kapsar. Koşullar her ne olursa olsun hedefe ulaşmak bir anda gerçekleşmez. Bu nedenle hedefleriniz için ideal bir süreyi plana yansıtmak oldukça kritiktir.

Araştırmalar gösteriyor ki yöneticiler hedeflerin yüzde 60’ından 6 ay içerisinde, yüzde 25’i ise yedi gün içerisinde vazgeçiyor. Yüzde 15’lik kısım ise planlarını yazıyorlar, somut bir hale dönüştürüyorlar. Bir haftalık süreç içerisinde dahi hedeflerden vazgeçme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda iş planının hangi sıklıklarda hazırlanması konusunda uzun bir zaman dilimini kapsayan plana ihtiyaç duyabileceğimizi düşünebiliriz.

Araştırmalarda dikkat çeken bir başka bulgu ise başarılı işletme yöneticilerinin 1 ile 5 yıla kadar planlama yapmalarıdır. Kimi işletmeler için bu denli uzun süreli hedefler çoğu zaman için geçerliliğini koruyor olsa da bir diğer yandan işlevsiz hale gelme riskini de içinde barındırırlar.

Hayatın hızlı akışı içerisinde trendler, değişen dünya koşulları, dünyayı etkileyen çeşitli olaylar, işletmenin gelişimini etkileyen iç ve dış faktörler her an değişebildiğinden iş planı hazırlama süresi yıllara yayıldığında öngörülemeyen durumların yaşanılması yüksek ihtimaldir. Söz konusu ihtimallerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda planınız aksamaya uğrayabilir.

Bu nedenle uzun süreli hedeflerinize ek olarak 3 aylık periyotlar ile düzenli olarak planlama yapmalısınız. Bu, olumsuz etkilerin üstesinden gelmenize, gelişim sürecini hızlandırmanıza yardımcı olur. Yılın her çeyreğinde geçmiş dönemi değerlendirmek, gelecek dönem için planınızı oluşturmanız, yenilemeniz, esnek olarak istikrarlı bir şekilde hareket etmenize ve başarıyı sürdürebilir kılmanıza imkan tanır.

Dönemsel olarak belirli aralıklarda gerçekleştirdiğimiz GrowthCLUB 90 Günlük İş Planı Oluşturma Çalıştayımız hakkında bilgi almak için tıklayın.

İş Planı İçin Ön Hazırlık Süreci Neleri İçerir?

Başarılı bir iş planı hazırlamak için öncesinde gerekli hazırlıkları yapmanız önem taşır. Bir iş planı başarıya ulaşmak için stratejileri ve taktikleri kapsamak ile beraber aynı zamanda iş akışına ayrılacak bütçe, prosedürler, yönetim kontrolü gibi konuları da kapsamalıdır. Bu unsurlar doğrultusunda hiçbir işletmenin uygulayacağı plan aynı olamayacağından dolayı bütün işletmeye özel planlama deneyimine adım atabilir.

İş planı taslağını oluştururken işletmenizin verileri size oldukça yarar sağlar. Taslak hazırlama sürecinde işletmenizin niteliklerini tanımlama noktasında SWOT analizi size gerekli ipuçlarını sunabilir. İşletmenizin sektör çerçevesinde öne çıkan özellikleri, hangi yönlere doğru gelişim sağlayabileceği ve gelişim sürecinde karşılayabileceği riskler bu analiz yönetimi aracılığıyla belirlenebilir. İşletmenizin gelişim sürecinde değerlendirebileceği fırsatların farkına SWOT analizi aracılığıyla pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

İş planı nasıl hazırlanır konusunda işinizi kolaylaştırabilecek bir diğer unsur ise finansal tablodur. İşletmenizin içinde bulunduğu mali duruma dair net bir tablo ortaya çıkararak gelecekte ulaşmak istediğiniz kâr oranını planınıza eklemeniz büyük bir itici güç rolü görür. Planınızı oluştururken önemli olan bir diğer unsur harekete geçmeden önceki dönemde işletmenizde gerçekleşen faaliyetleri incelemektir.

Müşterilerin faaliyetlerini doğru bir biçimde analiz ederek gelecekte nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Plan taslağını sonuca ulaştırırken bu temel veriler ışığında günlük süreç içerisinde ulaşmak istediğiniz hedefi net olarak yansıtmalısınız.

İş Planı Sürecine Kimler Dahil Edilmelidir?

İş planı taslağını veriler ışığında oluşturma sürece adım atmanız için büyük bir katkı sunar. Başarılı yöneticilerin her biri veriler ışığında öngörülü davranarak taslak oluşturabilir fakat iş planı hazırlamak için yalnızca yöneticilerin sorumluluk alması gerekmez. İşletmenin ilgili departmanlarında görev alan her çalışan yönetici talebi doğrultusunda veya kendi istekleriyle plana dair öneriler sunabiliir, sürece dahil olabilir.

Yöneticilerin planı tek başlarına hayata geçirmeleri mümkün olmadığından istişare içerisinde ekip çalışması ile planın uygulanması çoğu zaman verimli sonuçlar doğurur. Yüksek iletişim, planlama sürecinde işi kolaylaştırabildiği gibi aynı zamanda çizilen hedeflerin gerçekçi olup olmadığına, nasıl iyileştirilebileceğine dair de yöneticilere katkı sağlar. Böylece planlama sürecinde iş planını yazılı bir belge haline getirme ve düzenleme süreci kolaylaştırılabilir.

Eğer bir iş planınız yoksa karşılaşabileceğiniz zorluklar ve değişimler karşısında güçlü durmanız oldukça zordur. Hedeflerinize ulaşmak ve işletmenizi başarıya taşımak istiyorsanız yazılı bir iş planına ihtiyacınız var.

İş planınız hala hazır değilse işletme koçu ile iletişime geçebilir, düzenli aralıklarla gerçekleştirdiğimiz GrowthCLUB 90 Günlük İş Planı Oluşturma Çalıştayımıza katılarak geleceğinizi planlayabilirsiniz. GrowthCLUB ile işletmenizin mevcut durumunu görebilir, gelecek 90 gün için net bir bakış elde edebilir, bir yol haritasına sahip olabilirsiniz.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir