Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama nedir adlı yazımızda pazarlamanın bir ürünün veya hizmetin satışını arttırma stratejisi olduğunu söylemiştik. İşte “Pazarlama Karması” kavramı da bu stratejilerin oluşturulması adına 1940 yılında Neil H. Borden tarafından ortaya atılan, 1960’ta Jerome McCarthy “Pazarlamanın 4P’si yaklaşımı” olarak geliştirilen temel pazarlama değişkenlere dayalı bir prensiptir. Burada 4 öğe önemli yer tutar; ürün (product), fiyat (price), dağıtım (place) ve tutundurma (promotion). Hadi gelin şimdi bu değişkenlerin daha detaylı inceleyelim.

Pazarlama Nedir?

Pazarlama bir ürünün veya hizmetin satışını arttırma stratejisidir. Bu yolda satış elemanları yetiştirmek, ürünün piyasadaki yerini belirlemek ve tüketicinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda satış planlaması yapmak pazarlamanın öncelikli yol haritasıdır. Pazarlamanın temelinde müşterinizin kim olduğunu ve onun alışverişini yaparken neye değer verdiğini saptamak gerekir.

Ardından tasarlanan uygun bir planla beraber ürünle müşteriyi buluşturmanın en uygun koşulu saptanır ve bu plan dahilinde ürünün satışı gerçekleşir. Ancak pazarlama ürünün satışından sonra da devam eder, çünkü burada artık meselemiz bu ürünün nasıl piyasada tutunacağını ve nasıl daha yüksek miktarlarda satılabileceğini kurgulamaktır.

Bu meselenin en doğru çözümü ise ürününüzle tüketicide bir değer yaratmak ve onunla duygusal bağlantı kurmaktır. Bugün piyasadaki herhangi bir üretici şirket ürününün kendi hedef satış kitlesinde özel bir anlam ifade etmesini ister ve diğer yanda da bu kitleyi genişletecek eylemlerde bulunur.

Fakat şu bir gerçektir ki, insanlar mantıklarıyla harcar ancak duygularıyla sahip olur. Bu sebeple pazarlama ürün ve tüketici arasında bir duygusal bağlam yaratma sürecidir. O zaman pazarlama alanında sormanız gereken asıl soru, kendi stratejinizle ürün-insan arası bu somut gerçekliği nasıl kıracağınız ve onunla ürün arasındaki duygusal yakınlığı nasıl sağlayacağınız olmalıdır.

Bu cevabı ararken pazarlamayı daha iyi kavramak adına onun yöntemlerinden ve örneklerinden kısaca bahsedelim. Televizyon reklamları, reklam panoları ve dergi reklamları pazarlamanın aklımıza gelen ilk ve klasik örnekleridir.

Çünkü basın ve yayın insanların uzun yıllardan beri bilgi ve haber aldığı öncelikli metotlar olmuştur ve üretici tüketici arasındaki ilişki burada yakalanmayı amaçlanmıştır. Ancak günümüzde internetin yaygınlaşması ile bu ilişkiyi oluşturmak adına dijital pazarlama alanı ortaya çıkmıştır. Dijital pazarlama ise markanızın, ürününüzün veya hizmetinizin sosyal medya üzerinden pazarlanması, içerik pazarlaması, mobil pazarlama ve e-posta pazarlama gibi konularla ilgilenerek sanal alemde tüketiciyle buluşmanızın ve verimli satış yapmanızın en uygun yolunu aramaktadır.

pazarlama-karmasi

Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama karması, pazarlamayı en iyi ve en doğru şekilde yapılması için kullanılan bir araçtır. Pazarlama karması unsurları 3 farklı şekilde incelenebilmektedir. Bunlar:

  • Pazarlama Karması 4P
  • Pazarlama Karması 5P
  • Pazarlama Karması 7P

Şirketler dengeli ve doğru şekilde büyüme gerçekleştirmek için pazarlama karması unsurlarına önem vermektedir. Aynı zamanda pazarlama nedir sorusuna en doğru şekilde cevap veren unsur pazarlama karmalarından geçmektedir.

Pazarlama Karması Unsurları (Pazarlama Karması 4P)

  1. Ürün (Product)

Ürün, tüketicinin ihtiyaç ya da talepler doğrultusunda üretilen ve ortaya konan öğedir. Bu satış unsuru somut ya da soyut, mal ya da hizmet olarak adlandırılabilir. Ürünüz piyasaya çıkmadan önce o ürünün pazarı araştırmalı ve tüketicinin talebini belirlenmelidir. Bu doğrultuda ürününüz piyasaya çıkınca da ürün sürekli yenilenmeli, geliştirilmeli ve güncel tutulmalıdır.

  1. Fiyat (Price)

Fiyat pazarlamanın en önemli öğesidir, sonuçta satış yapmak için müşteriye ürününüzün karşılığının sizin nezdinizde ne olduğunu kabul ettirmelisiniz. Siz de bu hesabı ürün maliyetini, elde edilecek kar miktarını ve ürününüzün tüketici gözündeki değerini ölçerek yaparsınız. Tabii ki burada ürününüzün karlılığı ve büyük hitap kitlesi dengesini yakalamak elzemdir. Dolayısı ile, fiyatlandırmada bu denge yakalanırken hem maliyet hem de piyasa şartları göz önünde bulundurulmalıdır.

  1. Dağıtım (Place)

Dağıtım, doğru ürünü doğru zamanda ve doğru kitleye ulaştırmak olarak tanımlanabilir. Ulaşılabilirlik buranın en önemli unsurudur çünkü tüketici ürününüze ulaşamıyorsa diğer alternatife yönelecek ve bu da marka bilinirliğinizi zedeleyecektir. Yani basit mantıkta ürününüz pazarda yer almıyorsa bir müşteri kitlesi yaratamıyor ve ürünlerinizi tüketiciye ulaştıramıyorsunuz demektir.

  1. Tutundurma (Promotion)

Ürününüz pazardayken onu olabilecek en iyi seviyede görünür kılmak adına yapacağınız faaliyetler bütününe tutundurma denir. Ürününüzü canlı ve talep edilebilir tutmadaki en önemli noktaların başında gelmektedir. Çünkü her üretici gibi siz de ürününüz uzun ömürlü ve karlı olsun istersiniz. İsteğinizi gerçekleştirmedeki pazarlama yöntemleri ise reklamlar ve kampanyalar olarak nitelendirebiliriz.

Yani özetle 4P yaklaşımı elementlerine dayalı bir stratejide, önce bir ürünü talep doğrultusunda ortaya konur, sonra bu ürünü piyasa şartlarına göre fiyatlandırılır, daha sonra tüketiciye ulaştırılır ve son olarak da ürünü piyasada tutundurmaya çalışırız. Sizler de bu yöntemleri kullanarak ürününüz daha karlı, yüksek satış hacimli ve uzun piyasa ömrüne sahip olsun istiyorsanız Action Coach bu konudaki engin tecrübesi ile sizlere hizmet vermeye hazır.

pazarlama-karmasi

Pazarlama Karması 5P

Pazarlama karması 4P maddelendirmesine yeni bir pazarlama unsuru olan people (insan) eklenmesi ile oluşmuştur. Bununla birlikte pazarlama karması 5P yeniden sıralanmıştır:

  • Ürün (Product)
  • Fiyat (Price)
  • Dağıtım (Place)
  • Tutundurma (Promotion)
  • İnsan (People)

Pazarlama karması 5P ile eklenen insan etkeni, ürünler ile ilgili olarak satış ekibi, olası müşteriler ve tedarikçiler gibi faktörleri eklemektedir.

Pazarlama Karması 7P

Pazarlama karmasının 4p maddelendirmesi bulunduğu gibi 7p maddelendirmesi de bulunmaktadır. Pazarlama karmasının 7p maddelendirmesi ise şu şekildedir:

  • Ürün (Product)
  • Fiyat (Price)
  • Dağıtım (Place)
  • Tutundurma (Promotion)
  • İnsan (People)
  • Fiziksel Olanaklar (Physical Evidance)
  • Süreç (Process)

SWOT analizi yapmak ve rekabetçi analizler oluşturmak için oldukça kullanışlı olan 4p modelleme ve 7p modellemeler, özellikle işletmeler için çok kullanışlı modellemeler olmaktadır.

Pazarlama alanın temellerini ve yöntemlerini inceledik, artık burada bu yöntemleri sizin şirketinizde ve ürünlerinizde birlikte kurgulamak kaldı. Bizler bu metotları sizler ve müşterileriniz için en uygun şekilde kurgulayacak bilgi ve deneyime sahibiz. Sizler de ürünlerinizin piyasadaki konumunu öğrenmek, müşterilerinizin istek ve ihtiyaçlarını anlamak ve onlarla duygusal yakınlığı yakalamak istiyorsanız ActionCoach her zaman yanınızda.

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?


Pazarlama karması elemanları nedir?

Pazarlama karması elemanları, 1960 yıllarında kullanılmaya başlanmış ve ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place) olarak elemanlandırılmıştır.

Pazarlama karması nedir?

Pazarlama karması, pazarlama işlemlerinin yürütüldüğü sırada pazarlama yöneticisi tarafından karar vermesi gereken değişikliklere pazarlama bileşenleri bir diğer ismi ile pazarlama karması denir.

Pazarlama karması 4P nedir?

Pazarlama karması 4P, İngilizce'deki Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) kelimelerinin baş harflerini oluşturmaktadır.

Pazarlama karması 5P nedir?

Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Pazarlama karması 4P ile farkı ise İnsan unsurunun eklenmesidir.

Pazarlama karması 7P nedir?

Pazarlama karması 7P, İngilizce karşılık olarak Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan), Pyhsical Evidence (Fiziksel Olanaklar), Process (Süreç) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Pazarlama nedir?

Pazarlama, bir ürünün ya da bir hizmetin satışlarını artırmak adına yapılan faaliyetlerin bütünüdür. Pazarlama, ürünün geliştirilmesi, fiyatlandırması, tanıtılması gibi işlemleri içermektedir.

(Visited 922 times, 2 visits today)