Pazarlama sektörüne Philip Kotler tarafından kazandırılan Pazarlama Karması,
İşletmelerin ya da şirketlerin pazarlamadan sorumlu departmanı tarafından kullanılması gereken temel stratejiler bütünüdür.
İşletmeler tarafından pazarlama bünyesinde yer alan ürün veya hizmetlerin pazara açılması için çeşitli pazarlama stratejileri üretme ihtiyacı pazarlama karmasının yaratılış nedenidir.
Buradaki pazarlama stratejileri müşteriye en doğru, işlevsel ve kaliteli ürünü seçmelerine yönelik bir stratejiler bütünün içermektedir.
Eğer işletmenizdeki pazarlama sürecinizde, ürün ve hizmetinizi etkili yöntemlerle pazarlamak istiyorsanız pazarlama karması unsurlarını etkili bir şekilde kullanmalısınız.
İşletme yönlü olarak dört ana elemanı bulunan pazarlama karması (4P),
- Ürün (Product)
- Fiyat (Price)
- Dağıtım (Place)
- Promosyon (Promotion)’dan oluşmaktadır.
Gelin Pazarlama Karmasının 4P’sini aşağıda detaylı olarak inceleyelim.
- Ürün (Product)
Pazarlama karmasının ilk elemanı olan ürün, bir işletmenin müşterilerine sunduğu mal veya hizmetleri ifade etmektedir. Bir ürün mevcut bir müşteri talebini karşılamalıdır. Başarılı olmak isteyen işletmelerin bir ürünün yaşam döngüsünü anlaması ve yaşam döngülerinin her aşamasında ürünlerle ilgilenmek için bir plana sahip olması gerekir.
- Fiyat (Price)
Müşterilerin bir ürün veya hizmet için ödedikleri maliyete fiyat denir. İşletme sahipleri fiyatı ürün veya hizmetin gerçek değerine bağlamalıdır. Aynı zamanda tedarik maliyetlerini, dönemsel indirimleri ve rakiplerin fiyatlarını da göz önünde bulundurmalıdır.
- Dağıtım (Place)
Ürünün veya hizmetin müşteri tarafından satın alınacağı noktayı ifade etmektedir. Dağıtım sürecinde amaç ürünü doğru yer ve zamanda müşteriye ulaştırmaktır. Ürünlerin dağıtım ağı ne kadar iyi kurulursa pazarlama sürecinden alınan verim o oranda artacaktır.
- Promosyon (Promotion)
Pazarlama karmasının son elemanı olan Promosyon reklam, halkla ilişkiler ve promosyon stratejilerinden oluşur. Bir ürünü tanıtmanın amacı, müşterilere neden ihtiyaç duyduklarını ve bunun için neden belirli bir bedel ödemeleri gerektiğini açıklamaktır.
Müşteri istek ve beklentilerinde meydana gelen değişimler sonucunda pazarlama karması elamanları yetersiz kalarak günümüz koşullarına göre sürekli geliştirilmiştir. İşletmelerin de yoğun rekabet ortamında değişen müşteri taleplerine hitap edebilmek ve pazardaki taleplerini artırabilmeleri için bu gelişmelere uyum sağlamaları gerekmektedir.
Günümüz dünyasında yaşanan bu yoğun rekabet ortamı işletmelerin pazarlama çalışmalarına doğrudan etki ederken böylece müşteri ile birebir iletişime geçilen, müşterinin her anlamda takibini sağlayan, yoğun müşteri portföyleri oluşturan ve her an kendini müşteriye hatırlatan pazarlama çalışmaları önem kazanmaya başlamıştır.
İşletme ve şirketlerin pazarlama anlayışında, yüzlerini müşteriye dönmeleri ve ürettikleri değerleri etkili bir şekilde satmak istemeleri, bugün kullanılan pazarlama stratejilerinin de ana faktörü olmuştur.
Bu değişen düzen ve yeni yolların oluşmasıyla birlikte işletmelerin bu durumlara alışması ve ayak uydurması da bir sürece tabidir. Bu süreç içerisinde hem ekibinizin yönetimini doğru bir şekilde yapmalısınız hem de ekibinizi yeni düzene doğru hazırlamalısınız.
Farklılaşan ve gelişmeye devam edicek olan bu düzene ayak uydurmak için işletme koçu desteği almak isterseniz bana ulaşabilirsiniz.