Pazarlama mı? Satış mı? Hangisi bir işletme için önemli? Satış pazarlamasız olur mu? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap aradık. Gelin hep beraber inceleyelim.
İşletmeniz İçin Pazarlama ve Satış Birimlerinin Önemi Nedir?
İşletmenizde yer alan pazarlama ve satış departmanları ortak bir paydada buluşur. Potansiyel müşterilerinizi işletmenize çekmek ve bu müşterileri düzenli ve sadık müşterilere dönüştürerek işletmenizin kazancını artırmak. Bu sebeple bu birimler işletmeniz için büyük bir öneme sahiptir.
Genelde yapılan hatalardan biri sadece satış ekibi kurarak satışları arttıracağını sanmasıdır firmaların. Ya da satış ekibinin sayısı arttırarak performansın artacağına inanırlar.
Genelde de satış kasları gelişmiştir, ekipleri vardır, ya da satış ile pazarlama tek bir ekip tarafından yürütülmeye çalışılır ancak genellikle satış yapmaya odaklanılır. Özellikle pandemiden sonra rekabetin artması, pazarlardaki dengesizlikler, tüketicinin kaynaklara çok daha kolay ulaşabilmesi gibi durumlar pazarlama olmadan satışın yapılmasını zorlaştırmaktadır.
Halbuki işletmeniz için etkili bir satış yapmak istiyorsanız, etkili bir pazarlama stratejisi uygulamanız gerektiğini bilmelisiniz. İşletmenizin performansını arttırmak için geliştirmeniz gereken ilk şey pazarlama stratejilerinizdir. İşletmenizde kârlı bir büyümeyi sağlamak için satış yapmadan önce satışa uygun bir pazarlama stratejilerine ihtiyacınız vardır. Yani satış pazarlamasız olmaz, pazarlama da satışsız…
Pazarlama, müşterileri anlama ve onlarla kişiselleştirilmiş ilişki kurarak bu ilişkiyi sürdürme, ürün ve hizmetlerimiz ile rakiplerinden farklılıklar konusunda onları sürekli bilgilendirme sürecinden oluşmaktadır. Pazarlama stratejilerini belirlemek işletmenizin başarısının anahtarıdır. Ürün, fiyat, yer ve promosyon olmak üzere 4 bileşenden (4P) meydana gelen pazarlamada öncelikle uygulayacağınız stratejiye karar vermelisiniz. Günümüzde artık bu 4 bileşen yerini (4 E) Etkileşim, Deneyim, Duygu ve Ayrıcalığa yerini bırakmış durumda…
Bu doğrultuda 360 derece dijital pazarlama artık her şirketin uygulaması gereken stratejilerden biridir.
E-posta pazarlama, Sosyal medya, Videolar, Web siteniz, Blogları düzenli bir şekilde yazılı bir plan halindeki aksiyonlarınızda kullanmanız sizin hedef kitlenizi eğitmenize, farkındalığını oluşturmaya ve satışa hazır hale gelmesine olanak verecektir.
Satış ise pazarlama aksiyonlarınızın sonucunda sizden bilgi almak için el kaldırmış potansiyel müşterilerinize ürün veya hizmetinizi satmak için tüm faaliyetlerinizi içerir.
Satışçıların birincil hedefleri, potansiyel müşteriler için nihayetinde işletme için gelir sağlayan çözümleri sunarak onlara yardımcı olmaktır.
İşletmenizin ya da şirketinizin satış gücündeki verimliliğini geliştirmek, satış masraflarını düşürürken aynı zamanda satış gelirlerini arttırmak ve en önemlisi işletmenizin varlığını sürdürmek için satış çabalarına yeterli önemi vermelisiniz.
Yani pazarlama ve satışın aşkı ne kadar kuvvetliyse şirketinizde sonuç yeni müşteri kazanmak, müşterilerinize farklı ürünler satmak mümkün olmaktadır.
Bu bağlamda baktığımızda Pazarlama olmadan işletmenizin hedef segmentinizdeki müşterilere tanıtılması, Satış olmadan da işletmenizin gelir akışını sürdürmesi mümkün değildir. Bir işletmenin kendisini dış dünyaya tanıtması ve müşterileri kendisine çekmesi için sürekli ve istikrarlı olarak yapılan pazarlama stratejilerine aksiyonlarına ihtiyaç vardır. Pazarlama aksiyonlarını belirlemek ve nasıl aksiyon alacağını öğrenmek için planlama koçu ile bu düzeni oturtabilirsiniz.
Ayrıca bu pazarlama stratejilerinin oluşturulmasında bir işletme koçu olarak benimle de iletişime geçebilirsiniz.
Pazarlamanın ayrılmaz bir parçası olan satış faaliyeti ve sonuçları, işletmenizin başarısının değerlendirilmesinde önemli bir kriter olarak görülmektedir. Bu sebeple de işletmenizin pazarlama ve satış departmanları ortak ve uyumlu çalışmalıdır.
Pazarlama ve satış arasındaki ilişkiyi dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. İşletmeleriniz için işletme analizi yaptırmak isterseniz de benimle iletişime geçebilirsiniz.