Başarılı bir iş kurmak ve işletmek inanılmaz derecede çeşitli beceri ve yetenek gerektirir. Sadece bir planı kağıda dökmek, ikna edici bir satış elemanı olmak, parayı ve finansmanı yönetmek veya mevcut ürün & hizmetleri geliştirmek konusunda iyi olmak yeterli değil.
Başarılı olmak için tüm bu becerilerin hepsine tek bir çatı altında sahip olmanız gerekir. Bu becerilerin her birine tek başına sahip olmanız çok zor, bu nedenle boşluğu dolduracak kişileri ekibinize dahil etmeniz gerekir. Tüm bu becerilerden etkili bir şekilde yararlanmak, işinizden zenginlik ve değer yaratmanın anahtarıdır.
Yukarıda değindiğim noktalar işletmelerin başarısı için çok kritik olsa da müşterilerinizi bulamıyorsanız bunların hiçbirinin bir önemi kalmaz. Eminim ki sizler de birilerinin harika bir iş fikri olduğunu ve bu fikri hayata geçirmek için bir planla ortaya çıktığını duymuşsunuzdur.
Bu insanlar fikirlerini hayata geçirmek için yorulmadan çalışırken müşterilerin kapılarına dayanacağını varsayarlar. Gerçek ise bize farklı bir tablo sunar. Mükemmel olmayan ürünlere sahip şirketler büyük başarılar elde edebilirken, gerçekten yenilikçi bir ürünle ortaya çıkanlar asla yerden kalkamazlar. Örnek vermek gerekirse ortalama bir fast food işletmesini ele alalım.
Hiçbiri orta düzey bir restoran bile fena sayılmayacak yiyecekler sunmaz ancak en büyük fast food mekanları milyarlarca dolarlık şirketlerdir. Neden mi? Çünkü müşterilerini buldular. Müşterileri süslü yiyecekler istemiyor. Hızlı, ucuz ve doyurucu bir şey istiyorlar.
Eğer işinizin gerçekten ilerlemesini istiyorsanız müşterilerinizin kim olduğunu bilmeniz, onları bulmanız ve markanıza sadık olmalarını sağlamanız gerekir. Hedef kitlenizi tanıyarak onların özel ihtiyaç ve isteklerini hedefleyebilir ve böylece onları sürekli müşterilere dönüştürebilirsiniz. İşte müşterilerinizi bulmak için bazı ipuçları…
1. Müşterilerinizin Kim Olmasını İstediğinizi Bilin
Bir iş kurduğunuzda, girdiğiniz sektör size müşterilerinizin neye benzeyeceği konusunda kabaca bir fikir verecektir. Bir restoranın müşteri kitlesi ile bir elektronik mağazasının müşteri kitlesi farklıdır. Anlaşılması gereken önemli nokta, sektörler arasında önemli ölçüde farklılık olduğudur. Mercedes, Toyota’dan çok daha farklı bir insan grubunu kendine çeker.
İşletmenizin hangi alanda faaliyet göstereceğine karar verdikten sonra ne tür müşterileri çekmek istediğinizi belirlemeniz gerekir. Daha uzmanlaşmış bir işletmenin potansiyel müşterileri çekmek için daha az fırsatı vardır ancak bu aynı zamanda daha az rekabetle karşı karşıya olduğunuz anlamına da gelir. Bir bilgisayar tamircisi ile eski / eskimiş oyun konsolları onarma konusunda uzmanlaşmış bir dükkanın müşteri çakışması yaşaması pek mümkün değildir.
Kapılarınızı açtığınızda müşterilerinizin kimler olacağına dair bir fikrinizin olması, sunduğunuz ürünlere ilgi uyandırmanızı çok daha kolay bir hale getirecektir. Özellikle kimseyi hedeflemeyen bir mesaj işe yaramayacaktır.
2. Sizden Alışveriş Yapan Kişilerin Profilini Göz Önünde Bulundurun
İdeal müşterinizin neye benzediğine dair bir fikir edindikten sonra bu belirli demografiyi çekmeye odaklanmaya başlayabilirsiniz. Her müşteri kendi başına benzersiz bir kişi olsa da belirli demografik grupların örtüşen zevk ve davranışları vardır.
Ne tür ürünler arıyorlar? Ne tür fırsatlara ve promosyonlara yanıt verme olasılıkları daha yüksek? Ne tür kıyafetler giyerler? Hangi arabaları kullanırlar? Hedefiniz belirli bir gelir düzeyindeki insanları çekmekse hangi mal ve hizmetleri satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulun.
3. Analitiğin Gücünden Yararlanın
Analitiğin arkasındaki fikir bir süredir ortalıkta dolaşıyor ancak sadece son on yıl içinde küçük işletmeler güçlerinden yararlanmaya başladı. Analitik, yeni stratejiler ve yaklaşımlar formüle etmek amacıyla veri noktalarının istatiksel dökümü ve analizidir. Modern yazılımlar, müşterilerimizin davranışlarının neredeyse akla gelebilecek her yönünü izlemenize olanak tanır – ne aradıkları, ne sordukları, sayfalarda ne kadar zaman geçirdikleri, hangi bağlantılara ne kadar tıkladıkları gibi – tüm bunlar ve daha fazlası analitik ile ortaya çıkar.
Analizler size yalnızca müşterilerinizin ne olduğunu değil, aynı zamanda genellikle nelere baktıklarını ve neleri aradıklarını da söyler. Analizler genellikle kendi müşteri tabanını bulmuş ve güvence altına almış işletmeler tarafından kullanılır ancak ilk müşterilerinizin neye benzediğini daha iyi anlamak için de bu araçları kullanabilirsiniz. Analizler size saf veri noktaları sunar, size ne düşünmeniz gerektiğini söylemezler yalnızca bilgi verirler. Bu bilgilerle ne yapacağınız size bağlıdır ancak doğru şekilde kullanırsanız daha az bilgili rakiplerinize karşı büyük bir avantaj elde edebilirsiniz.
İdeal müşterinizi belirlemediyseniz, potansiyel müşterilerinize ulaşamıyorsanız işletme koçu ile iletişime geçebilirsiniz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.