İşletme sahiplerinin yaygın olarak yaptığı ve işletmelerinin başarısını doğrudan olumsuz etkilediği yaygın olarak yapılan hataları ele aldığımız “İşletme Sahiplerinin Yaptığı 20 Ölümcül Hata” blog yazısı serimizin ikinci bölümünde diğer beş hatayı ele alacağım. Bu seri, kendinizi ve işletmenizi değerlendirmenizi sağlayacak bir kontrol listesi ve bu doğrultuda hazırlayacağınız bir aksiyon planı haline dönüşecek. Kağıdınızı ve kaleminizi aldıysanız hadi 6-10. hataları derinlemesine ele almaya başlayalım.
6. Net Hedeflerin Olmaması
İşletme sahiplerinin yaptığı ölümcül hatalardan altıncısı gerçekten net hedeflerin olmaması. Günlük ve haftalık yaşamak diğer bir ifade ile proaktif değil de reaktif olmak.
Peki bu ne anlama geliyor? O gün ya da haftanın içerisinde gelen topları tutmak anlamına geliyor. İşletme sahibinin reaktif olması ekibi de doğrudan etkiliyor ve bu durum şirkette karmaşa yaratabileceği gibi şirketin nereye gideceğini de belirsiz kılıyor.
Birinci bölümde değinmiş olduğum “planlanma eksikliği” hatasının aslında bir uzantısıdır net hedeflerin olmaması. Bu, planlamanın ilk adımıdır. İşletmenizde bir planlama süreci ve bu süreç ile birlikte net hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Unutmayın ki hedefi olmayan gemiye rüzgar bile yardım etmez.
7. Ölçme ve Test Etme Sisteminin Olmaması
Yedinci hata ise işletmede ölçme ve test etme sisteminin olmamasıdır. Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Eğer işletmenizde ölçme ve test etme sistemi yoksa anlık ya da duygusal kararlar almak durumunda kalırsınız.
Bu durum işletmelerin istedikleri yere gitmesinin önünde büyük bir engeldir. Dolayısıyla her konuda test etme ölçümleme sisteminin, bakış açısının olması oldukça önemlidir. Pazarlama, satış, ekip performansı, finansallar, operasyon ve müşteri teslimat süreçleri gibi işletmenizin tüm fonksiyonlarında ölçme ve test etmenin söz konusu olması gerekiyor.
8. Geri Bildirim Almamak
Sekiz numaralı hata ise geri bildirim almamaktır. Geri bildirim önemli bir gelişim mekanizmasıdır. Peki kimlerden geri bildirim alabilirsiniz?
İlk olarak müşterilerinize sorabilirsiniz. İkinci olarak çalışanlarınız ve ekibinizden geri bildirim alabilirsiniz, bu kişiler işin içerisinde olan ve konuyu en iyi bilenler. Üçüncüsü ise tedarikçilerinizden geri bildirim alabilirsiniz. Buna ek olarak bayi teşkilatınız varsa bayilerinizden de geri bildirim isteyebilirsiniz.
Aslında işinizle ilgili tüm paydaşlardan geri bildirim almak oldukça önemli çünkü şirketinizin gelişme ve büyüme mekanizması tam olarak burasıdır. Tabii bunun için de geri bildirim kültürünün şirket içerisinde yerleşmiş ve kullanılıyor olması gerekiyor. Unutmayın geri bildirim aynada kendi yansımanızı, şirketinizin bir değerlendirmesini gördüğünüz oldukça kıymetli bir noktadır.
9. İnsanlara Bağımlı Bir Sistem Oluşturmak
İşletme sahiplerinin yaptığı ölümcül hatalardan biri de şirketlerinin sisteme değil, insana bağlı olmasıdır. Bu durum size ve ekibinize bağımlı olan bir çalışma düzeni oluşturur ve bunun sonunda istikrar ve sürdürülebilirlik söz konusu olmaz.
Sıklıkla işletme sahiplerinden duyduğum şeylerden biri çalışanına işi öğrettikten ve yetiştirdikten sonra çalışanın şirketten ayrılmasıyla beraber sil baştan, sıfır noktasına dönmek durumunda kaldıkları oluyor. Bu durum ne yazık ki şirkette bir sistemin olmadığını göstermektedir. Oysaki işletmede yazılı bir sistemin olması ve çalışanların da bu sistemi işletmeleri gerekir. Böyle bir senaryoda işletme sahibi yetiştirdiği çalışanının işten ayrılması ile beraber başladığı noktaya geri dönmeyecektir.
İşinize size bağımlı olan hangi konular var? Öncelikle bu konuları belirleyip onlardan kurtulmalı, bunun bir sistemini oluşturmalısınız.
Sonrasında ise o sistemi işletecek olan ekip üyelerini işe almanız gerekir. Unutmayın ki ekip sistemi işletir, siz ise ekibi yönetirsiniz. İşletme içerisinde bir sistemin olduğu durumlarda çalışanın işten ayrılması ile birlikte sıfır noktasına dönme gibi durumlarla karşı karşıya kalmazsınız.
İşletme insana bağımlı olmamalı, işletme sahibine bağımlı olmamalı, ekip üyelerine bağımlı olmamalı. İşin rutin tarafı sistem tarafında işletilmelidir.
10. Büyüme İçin Stratejinizin Olmaması
İşletme sahiplerinin yaptığı onuncu ölümcül hata büyüme için bir stratejilerinin olmamasıdır. Şirketin büyüme motoru dediğimizde dört tane önemli konu karşımıza çıkıyor. Bu dört önemli konuyu düşünmenizi ve bununla ilgili stratejilerinizi oluşturmanızı öneriyorum.
Birincisi kaldıraç etkisidir, bu az efor ile çok sonuç elde edeceğiniz, çok kâr edineceğiniz alanı ifade eder. Şirketinizin kaldıraç etkisi yaratan konuları nelerdir? Kaldıraç etkisi yaratacak noktanızı bulmanız oldukça kritik.
İkinci konu ise ölçeklendirmedir, bu hızlı büyümeyi sağlayacak mekanizmalarınıza karşılık gelmektedir. Büyüme için bu konuyu netleştirmeniz önem taşıyor.
Üçüncü konu ise pazarlanabilirliktir. Bu konuda aslında şirketinizin pazarlama anlamında hızlı bir şekilde büyümesini sağlayacak olan konular ve pazarlama stratejiniz nedir?
Dördüncüsü ise fırsat konusudur, diğer bir ifade ile hizmet verdiğiniz pazarın fırsat penceresi nasıl? Bu pazarda ne gibi fırsatlar var, trendler nasıl? Bu pazar sizin büyümenize el verecek bir pazar mı yoksa alt segmentlere mi odaklanmalısınız? Bu gibi soruları netleştirmeniz oldukça önemli.
Şirketinizin büyüme stratejisi üzerinde düşünmeniz ve bu konudaki önemli aksiyonları da tespit etmeniz gerekiyor. Genellikle şirketler günü yaşadıklarından dolayı büyüme bakış açısıyla bakıp bu konuda strateji geliştirmiyorlar.
Evet değerli işletme sahipleri, bu blog serimin ikinci bölümüyle birlikte işletme sahiplerinin yaptığı ölümcül on hatayı sizler ile paylaştım. Bu hataları bir kontrol listesi haline getirip hangilerini yapıyorsunuz bunu belirlemek işletmenizin başarısı için oldukça yararlı olacak.
Net hedefler belirlemek, işletmenizde ölçme ve test etme sistemlerini kurmak, sürekli geri bildirim almak, insana bağlı değil sisteme bağlı bir yaklaşım benimsemek ve büyüme için stratejiler geliştirmek işletmelerin ve işletme sahiplerinin sürdürülebilir başarıya ulaşmasında kritik bir öneme sahip. Bu hatalardan kaçınmak ve doğru adımları atmak için şimdi sıra sizde. Başarıya giden yolda adımlarınızı değerlendirmek ve geliştirmek için benimle işletme koçu ile iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın, istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme doğru strateji, sistem ve inovasyonla mümkündür.