İşletme Sahiplerinin Yaptığı 20 Ölümcül Hata – Bölüm 4

İşletme sahiplerinin başarı yolculuklarına rehberlik etmeyi amaçladığımız “İşletme Sahiplerinin Yaptığı 20 Ölümcül Hata” blog yazısı serimizle iş dünyasında karşılaşılan ve genellikle gözden kaçırılan ya da göz ardı edilen hatalara değiniyorum. Bu serimiz işletme sahiplerine söz konusu kritik hatalardan kaçınarak başarıya ulaşmaları konusunda bir kontrol listesi ve aksiyon planı sunuyor. İşletme sahipleri tarafından yaygın olarak yapılan ve başarının önünde büyük bir engel oluşturan bu hataları tanımlamak ve belirlemek işletmelerin sürdürülebilir büyüme ve rekabet avantajı elde etme yolculuğunda sağlam temeller atmalarına olanak tanıyor. İşte işletme sahipleri tarafından yapılan son 5 ölümcül hata…

16. Rakamlarınızı Bilmemek

İşletmenin dili rakamlardır. Rakamlarınıza ne kadar hakimseniz işletmenizi o kadar iyi yönetirsiniz. Bu rakamları ölçmeniz, bilmeniz ve aksiyon alırken kullanmanız oldukça kritik. Kararlarınızı rakamlarınıza göre vermelisiniz. Satış & pazarlama, insan kaynağı, operasyon, üretim ve finansallarınız ile ilgili rakamlarınızı bilmek doğru karar vermenizi sağlayacaktır. Öncelikle bunları ölçebilecek bir sistem bulmalısınız. Hangi rakamları ölçmelisiniz bunları tespit etmelisiniz. Sonrasında ise karar destek sürecinde bu rakamlardan faydalanmalısınız.

17. İnsan Kaynağına, Teknolojiye, Sisteme ve Markaya Yatırım Yapmamak

Yatırım yalnızca dış yatırım ile sınırlı değildir, işletmenize de yatırım yapmanız gerekiyor. Yatırım eksikliği, özellikle insan kaynağı, teknoloji, sistem ve marka alanlarında işletmenin gelişmemesine neden oluyor. Öncelikle kendinize yatırım yapmalısınız. Kendinizin gelişimi için, bu işletmeyi ileri götürmek için gerekli bilgi, yetkinlik ve deneyime sahip olmak için ilk olarak kendinizden başlamalısınız. Sonra ise sıra ekibinizde. Ekibinizi eğitmezseniz sizin iş planlarınıza ve hedeflerinize uygun bir şekilde nasıl sonuç üretebilirler? Bir satış ekibinin satış performansını, satışa dönüşüm oranını artırmak istiyorsanız satış ekibinizi eğitmeden bunu nasıl yapacaksınız? Ekibe yapılan yatırım oldukça kritik bir öneme sahiptir. Ek olarak teknolojiye yapılan yatırım oldukça önemli. Günümüzde dijitalleşme diyoruz ve bütün sistemlerin teknolojiyi kullanarak daha verimli çalışması operasyonlarınızı, müşteriye dokunan operasyonlarınızı doğru üretmenize ve yönetmenize yardımcı olacak.

18. Dijital & Online Görünürlüğün Olmaması

Sizlerin de bildiği gibi dijital bir çağda yaşıyoruz. Artık dijital görünürlüğü olmayan bir firma pazarda yok demek. Dolayısıyla 360 derece tüm sosyal platformlar ve online platformlar içerisinde görünürlüğünüzün olması ve sürdürülebilirliğin olması oldukça kritik. Mutlaka pazarlama planlarınızın içerisine dijital stratejilere yer verin ve sürdürülebilir olmasını sağlayın.

19. Profesyonel Yardım Almamak

İşletmenizin büyümesini istiyorsunuz, hayalleriniz var, gitmek istediğiniz bir yol var. Burada profesyonel bir yardım almaktan daha doğal ne olabilir? Öncelikle sizin bir profesyonel yardım almanız, ekibiniz için de bunu düşünebilirsiniz, bu alanlar neler? Bunun farkına varmak öncelikle çok çok kıymetli. Bu bir koçluk desteği olabilir, mentorluk desteği olabilir, çok spesifik bir alanda danışmanlık desteği olabilir. Bu konuda kendinizi nasıl hissediyorsunuz değerlendirin. Unutmayın ki profesyonel bir yardım almaktan daha doğal bir şey yok.

 

20. İş & Özel Hayat Dengesinin Kurulamaması

Çoğu işletmelerde gördüğüm şu ki eğer iş hayatı toplam hayat içerisinde çok ağırlıklı bir yer alıyorsa bu işletme sahibinin ya da yöneticilerinin sağlığı, aile ilişkilerinin zedelenmesi konusunda sıkıntılara neden oluyor. Dolayısıyla hayat bir bütün, iş hayatı ile özel hayatın bir dengesinin olması oldukça kritik. Unutmayın ki iş hayatı sizin hayatınıza hizmet eden bir unsur. İş hayatının size hem zaman hem de finansal açıdan özgürlük verecek bir konu olması gerekiyor. Dolayısıyla bu dengenin çok iyi kurulması gerekiyor, bunun için bunun nasıl yapılacağını öğrenmelisiniz. Özellikle ben de koçluk yaparken bunların nasıl yapılacağını öğretmek konusunda ilerliyorum çünkü nihai amacımız sizin istediğiniz hayatı yaşıyor olmanız.

“İşletme Sahiplerinin Yaptığı 20 Ölümcül Hata” serimizin dördüncü blog yazısı ise yirmi ölümcül hatayı sizlerle paylaşmış oldum. Serimizin ilk yazısından itibaren değindiğimiz hataları tekrar bir gözden geçirin ve bu hataları bir kontrol listesi haline getirin. Ardından bu yirmi ölümcül hatadan hangilerini yapıyorsunuz, bunları işaretleyin. İşte bunları yapmama ve ortadan kaldırma üzerine aksiyonlarınız sizin işletmenizi istediğiniz yere götürmek için yapacağınız çok önemli bir aksiyon planı haline dönüşecek. Eğer bu konuda profesyonel bir yardım almak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!

Bu gönderi size ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza dokunun!

Ortalama Derecelendirme / 5. Oy Sayısı:

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bu gönderiyi faydalı bulduğunuza göre...

Sosyal medyada bizi takip edin!

Bu gönderi sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu gönderiyi nasıl iyileştirebileceğimizi söyler misiniz?

(Visited 105 times, 1 visits today)

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir