Şirketinizde Parayı Yönetmekte Ustalık: Başarılı İşin Anahtarı
Bitiş çizgisine geldiğinizi gerçekten bilmenizin en kritik yönlerinden birini biliyor musunuz? Para Ustalığı.
Şunu bir düşünün: Eğer iş bir oyunsa, puan tablosu nedir? Evet, finansal tablolarınız. Soru şudur: Puan tablosunu okuyamıyorsanız, puanları nasıl biliyorsunuz? Skoru bilmiyorsanız, kimin kazandığını ve kaybettiğini nasıl anlarsınız?
Bir uçağa bindiğinizi düşünün ve pilot sizi girişte selamlıyor, kokpite bakıyor ve \’Vay canına, bu göstergelerdeki değerlere bakın!\’ Diyor. Ne yapardınız? Muhtemelen uçağa binmeyi reddedersiniz! Bu işletmenizle aynı şey. Kendi numaralarınızı okuyamıyorsanız çalışanlarınızı nasıl yönetebilirsiniz? Karar verme süreciniz nasıl etkileniyor?
Şirketin dili rakamlardır. Hiçbirimiz Mali Müşavirler değiliz ve muhasebeyi anlamak durumunda değiliz… Ne yazık ki, çoğu muhasebeciyle konuştuğumuzda, tam ne dediklerini anlamıyoruz. Sonuç olarak birçok işletme sahibi, sayılar ve muhasebe konusunda fobiye sahip olur.
Bu sizi bir muhasebeciye dönüştürmek değil, iş dilini anlamanıza yardımcı olmak ve daha sonra işiniz için daha iyi kararlar vermek için onu bir İŞ SAHİBİ olarak kullanmanıza yardımcı olmakla ilgilidir.
Bu blokta üç skor tablosunu inceleyeceğiz: Bilanço, Kar ve Zarar ve Nakit Akışı Tablosu. Bilanço, şirketinizin durumunun bir anlık görüntüsüdür. Herhangi bir anda şirketinizin durumunun dondurulmuş bir resmidir. Sol tarafta, işletmenizde bulunan şeyler var. Bir işte sahip olduğunuz şeylere bazı örnekler verebilir misiniz? En önemli şeyler, yani 12 ay içinde kullanılabilirler. Alttaki şeyler zor; 12 ay içinde tasfiye edemezsiniz. Alacağımız şeyleri ya borç olduğumuz para ile ya da sahip olduğumuz para ile satın alınır.
Önce neye borçlu olduğunuza bakalım. İş hayatında kime borçlu olursunuz? Şimdi, sahip olduklarınıza bakın. İşletmenizde ne var? İşin sırrı, solun sağla dengelenmesi gerektiğidir ve mantıklıdır, çünkü sahip olduğunuz şey ya sahip olduğunuzdan ya da borcunuzdan gelmiş olmalıdır. Bunların asıl isimleri Varlıklar, Yükümlülükler ve Sermaye’dir.
Kar ve Zarar, ne kadar kar elde etmeyi beklediğinize dair bir rapordur. Çok basittir, satışlarınız eksi giderler eşittir kâr.
İnsanlar bu raporu aldıklarında genellikle nereye bakarlar? En alt çizgiye, hepsi bu. Yani, eğer alt çizgi iyi ise, o zaman mutlu olurlar ve alt çizgi kötü ise, o zaman mutsuz olurlar. Genelde bunun nedenlerini analiz etmezler. Bunun hakkında bir saniye düşünün. Kırmızı sayıya sahip bir işletme ile yeşil renkli bir işletme arasında bir fark var mıdır? Elbette vardır.
Ancak unutmayın, bir K&Z ne kadar kâr elde edeceğinizin bir raporudur. K& Z’ınızın gerçek önemini düşünelim; rapor, belirli bir süre boyunca net kazançlarınızı veya kaybınızı gösterir.
En azından, aylık kar ve zarar beyanınızı çalıştırmalı ve gelir ve gider eğilimlerinizi bir aydan fazla karşılaştırmalısınız. Yüzde farklılıklarınızı gösteren bir yıldan yıla karşılaştırma yapmak da önemlidir, bu yüzden gözden geçirmeniz gereken bir ölçütünüz vardır. Yıllık bir kıyaslama ölçütü ile işletmenizi sektörünüzdeki benzer işletmelerle karşılaştırabilirsiniz. Bu, pazarlama ve satış stratejileri gibi alanlarda ayarlamalar yapmanıza ve harcamalarınızı yönetmenin yollarını aramanıza olanak tanır. Amaç, bu çok önemli sayıyı, kâr hasılatınızı artırmaktır. Ayrıca, yıllar içinde net kârınızı analiz ederek gelecekteki karlılık ve genişleme fırsatları için daha iyi bütçe oluşturabileceksiniz.
Son skor tablosu Nakit Akışı raporudur. Üç tür nakit akışı vardır: Operasyon (operasyonlarınızı yürütmede yaptığınız şey… operasyonlarınızın ne kadar verimli olduğunun bir işaretidir), Yatırım (varlıklara ne kadar para yatırıyorsunuz) ve Finansman (işinizi yürütmek için diğer insanların parasının ne kadarını kullanıyorsunuz).
Birçok işletme bunları birbirinden ayırarak başı belaya girer. Her nakit akışı türü eksi veya artı olabilir. Satışlarınız varsa, pozitif işletme nakit akışı anlamına gelir, gider öderseniz negatif nakit akışı anlamına gelir. Bunu bilmek, nakit işlemlerinizi doğru bir şekilde rezerve etmenize yardımcı olacaktır.
Nakit Artırmanın 6 Altın Kuralı
- Varlıklarınızı azaltın
- Pasifleri / sermayeyi artırın
- Gelirlerinizi artırın
- Nakit giderlerinizi azaltın
- Verimliliğinizi artırın
- Zamanlamanızı optimize edin
Artık sayıları bildiğimize göre sebep-sonuç yasasını anlamayı ve benimsemeyi öğrenin. Sayılarınız aldığınız aksiyonlardan kaynaklanır; aksiyonlar ise yönetimin aldığı kararlar nedeniyle gerçekleşir. Dolayısıyla, istediğiniz sayıları almıyorsanız, etkinliklerinizi ve bu etkinliklerin ardındaki kararları gözden geçirin. Bundan memnun değilseniz, yönetiminizi gözden geçirin.
Unutmayın, muhasebe sadece faaliyetleri sayılara dönüştürüyor ve yani sonuç…
Rakamları sevin, finansallarınızı doğru okuyun ve anlamlandırın ve bunları hedeflediğiniz değerlere getirmek için gerekli aksiyonları planlayın..