İşletme sahipleri başarılı bir işletme yönetimi için pek çok zorluğun üstesinden gelmek zorunda. Ancak bazı durumlarda yapılan hatalar işletmenin başarısını doğrudan olumsuz etkileyebiliyor ve başarıya giden yolda büyük bir engel teşkil edebiliyor. “İşletmeler neden başarısız oluyor?” diye sorduğumuzda yaygın olarak birçok işletme sahibi tarafından yapılan hatalar karşımıza çıkıyor.
“İşletme Sahiplerinin Yaptığı 20 Ölümcül Hata” isimli blog yazısı serisinde işletmelerinizde kaçınmanız gereken hataları ele alacak, değindiğimiz bu hatalar ile bir kontrol listesi oluşturacak ve bu doğrultuda aksiyon planınızı belirleme imkanı bulacaksınız. Kağıdınızı ve kaleminizi hazırlayın ve kendinizi değerlendirin. Siz bu ilk beş hatadan hangilerini yapıyorsunuz? İşte işletme sahiplerinin yaygın olarak yaptığı ilk beş ölümcül hata:
Fiyatta Rekabet Etmek
Günümüz Türkiye koşullarında, enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde işletmenin büyümesi ciro ile mümkün değil. Eğer ciro yapmak için fiyatta rekabet ediyorsanız, fiyat indirimi yapıyorsanız bu ölümcül hatalardan birini yaptığınız anlamına gelir.
Unutmayın ki işletmeler kâr ile büyür ya da küçülürler. Dolayısıyla rekabette üstünlük fiyat ucuzluğundan veya fiyat indirimi yaparak elde edilmez. Enflasyonun etkisiyle fiyatlar zaten artarken, sadece ciroyu artırmak amacıyla fiyat indirimine gitmek uzun vadeli başarıyı değil, işletmenin küçülmesini de beraberinde getirebilir.
Eğer rekabetin ucuz fiyatlarla yapıldığı bir ortamda bulunuyor, rakiplerinizin anormal fiyat indirimleri yaptığına şahit oluyorsanız fiyat indirimi yapmanız gerektiğini düşünebilirsiniz ancak yapmayın çünkü bu durum sürdürülebilir değildir. Paranın çok kıymetli olduğu günümüz koşullarında fiyat indirimlerine piyasada şahit olsak da bu durum kısa bir süre içerisinde sağlıksız bir finansal operasyonun oluşmasına neden olur. Ardından ise o şirketleri bir daha piyasada göremeyebiliriz.
Fiyat rekabetine girmek yerine şirketinizi rakiplerinden farklı kılan noktaları, yani “benzersiz değer önerisi” olarak adlandırılan noktaları bulmalı ve bunları mevcut ve potansiyel müşterilerinize doğru bir şekilde anlatmalısınız. Bunun için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Benzersiz değer önerimiz ne?
- Farklılığımız ne?
- Garantimiz ne?
Eğer benzersiz değer önerinizi belirleyip doğru bir şekilde aktarabilirseniz rakipleriniz ile fiyat rekabetine girmek durumunda kalmaz, kârlılığınızı olumsuz yönde etkilemezsiniz.
Planlama Eksikliği
Birçok işletme sahibi planlama yapma konusunda ya yeterince bilgi sahibi değil ya da bu süreci sevmiyor. Oysa ki işletmenin en önemli yönetim mekanizmalarından biridir planlama. Planlama sürecinin olmadığı işletmelerde ağırlıklı olarak kaosun hakim olduğu bir ortama yol açabilir. Bir işletmede planlama sürecinin olmaması durumunda genellikle yangın söndürme operasyonları ve acil durum müdahaleleri sıkça karşılaşılan durumlar olur. İşletme sahipleri bu tür durumlar ile sürekli olarak uğraşmak durumunda kalabilirler.
İşletmenin geleceğini güvence altına almak ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için düzenli olarak planlama yapmak oldukça kritik. Dolayısıyla planlama aslında işletmenin bir tür sigortasıdır ve bu bakış açısıyla değerlendirildiğinde işletme sahiplerinin düzenli olarak 90 günde bir yapmaları gereken bir yönetim aracıdır. Eğer daha öncesinde hiç planlama yapmadıysanız günlük ve haftalık planlama ile başlamanızı öneriyorum. İşletmenizi sağlam adımlarla yönetmek için GrowthCLUB Planlama Çalıştayımız hakkında bilgi alabilir, katılım sağlayabilirsiniz.
Her Şeyi Kendi Yapma Davranışı
Üçüncü olarak değineceğimiz ölümcül hatalardan biri de pek çok işletme sahibinin düşebileceği “her şeyi kendi yapma” tuzağıdır. Bu davranış biçimi genellikle maaşlardan tasarruf etme düşüncesi ile ortaya çıkabiliyor. “Ekonomi zor, maaşları ödeyemem, bu işleri ben hallederim” bakış açısıyla işletme sahipleri satış, pazarlama, muhasebe gibi kritik alanlarda görevler üstleniyor.
Ancak bir işletme sahibi olarak sizin yapmanız gereken şey işletmenizi büyütmek için işin üzerinde çalışmaktır, içinde değil. Her şeyi kendi yapma davranışı işletme sahiplerini daha da işin içerisine çeker ve bu da kaos ortamını beraberinde getirir.
Dolayısıyla konuları uzmanlarına bırakmanız gerekiyor. Muhasebe için bir muhasebe uzmanına, pazarlama için bir pazarlama uzmanına, satış için de bir satış uzmanına ihtiyacınız var. Bir işletme sahibi olarak sizin bu ekipleri doğru bir şekilde yönetmek üzerine odaklanmanız ve şirketinizi büyütmek için vakit harcamanız gerekir.
Pazarlamayı pazarlama uzmanına, satışı satış uzmanına bırakmak, işletmenin uzmanlık gerektiren alanlarda güçlenmesini sağlar. Böylece işletme sahipleri, zamanlarını şirketlerini büyütmeye odaklayarak, satış ve pazarlama stratejileri, planlama ve büyüme stratejileri gibi kritik konulara odaklanabilirler.
Yeteri Kadar Pazarlama Yapmamak
İşletme sahipleri tarafından yapılan dördüncü kritik hata ise yeteri kadar pazarlama yapmamaktır. Pazarlama bir şirketin en önemli fonksiyonudur. Bir işletmenin büyümesi ve sürdürülebilir bir şekilde rekabet avantajı elde etmesi pazarlama ile olur.
Her zaman işletme sahiplerine vakitlerinin en az %50’sini satış ve pazarlamaya ayırmaları gerektiğini söylerim. Bunu pazarlamayı tümüyle işletme sahibinin kendisinin yapması anlamında söylemiyorum, burada söylemek istediğim şey satış ve pazarlama ile ilgili bir fonksiyon ve departmanların bulunması gerekiyor fakat bunları yönetmek için bu vakte ihtiyacınız var. Üstelik pazarlama devamlı kendini geliştirdiğinden ve değiştiğinden dolayı pazarlama trendlerini takip etmeniz ve öğreniyor olmanız oldukça önemli.
Günümüz koşullarında satış yapmak zorundasınız. Bunun için de pazarlama olmazsa olmaz. Pazarlama olmadan sürdürülebilir bir satış mümkün değildir. Eğer bir işletme sürekli olarak yeni müşteriler kazanmak ve mevcut müşterileri ile güçlü bir bağ kurmak istiyorsa pazarlama konusunda etkili adımlar atması gerekiyor. Pazarlama şirketin kâr elde etmesini ve sürdürülebilir bir nakit akışı sağlamasını mümkün kılar. Bu, işletmenin uzun vadeli başarısı için oldukça kritik bir unsurdur.
Çok Fazla Çalışma
Beşinci ve ilk bölüm için son hatamız işletme sahiplerinin sıklıkla düştüğü “çok fazla çalışma” tuzağı. Bir işletme sahibi olarak işin içinde kendi çalışma temponuz nedeniyle zamanın nasıl geçtiğini sıklıkla fark etmeyebilirsiniz. Siz 7 gün 24 saat çalışan işletme sahiplerinden biri misiniz? Eğer öyleyse bu durum işletmenizi istediğiniz yere götürmeyebilir.
Çok çalışmaktan ziyade doğru işlere odaklanmanız, çalışma sürelerinizi kontrol altında tutmanız gerekiyor. Günlük ve haftalık çalışma saatleriniz sizi ne derecede mutlu ediyor ve işletme sonuçlarına yansıyor? Bu sorunun cevabı oldukça önemli çünkü bir işletme sahibinin işini ilerletebilmesi, büyütebilmesi çok çalışması değil akıllı çalışması gerekiyor. İşletme sahibinin çok fazla çalışması sürdürülebilir değildir.
ActionCOACH olarak bizim de amacımız tam olarak bu. Size bağımlı olmadan tıkır tıkır çalışan ticari ve kârlı bir işletme oluşturmak. Bugün 80’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor, 200.000’den fazla işletme sahibi ile birlikte çalışarak onlara bağımlı olmayan, tıkır tıkır çalışan ticari ve kârlı bir işletme oluşturmalarına yardımcı oluyoruz.
Bu yazımda değinmiş olduğum beş ölümcül hata, işletme sahipleri için bir kontrol listesi oluşturuyor. Siz bu hatalardan hangisini ya da hangilerini yapıyorsunuz? Fiyatta rekabet etmek, planlama eksikliği, her şeyi kendisi yapma eğilimi, yeteri kadar pazarlama yapmamak ve çok fazla çalışmak gibi bu hataların bilincinde olmak, işletmeyi yönlendirmek ve büyütmek adına kritik bir öneme sahip.
Ancak, işin içinde çalışmak yerine üzerinde çalışmaya, akıllıca yönetmeye odaklanan işletme sahipleri, başarılarını sürdürülebilir ve etkili bir şekilde devam ettirebilirler. Pazarlama stratejilerine, doğru planlamaya ve uzman ekiplerin etkili yönetimine odaklanmak, işletmeyi rekabetin ötesine taşımanın temelidir. Unutmayın, başarılı bir işletme sahibi olmak, sadece işin içinde değil, aynı zamanda işin üzerinde akıllıca çalışmayı gerektirir.
Eğer bu yazımda değindiğim hataları sizler de yapıyorsanız ve nasıl üstesinden geleceğiniz konusunda fikir alışverişinde bulunmaya ihtiyacınız varsa işletme koçu ile iletişime geçebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.